Zapáchá vám myčka? Už nebude. Máme pro vás zaručené rady

Zapáchá vám myčka? Už nebude. Máme pro vás zaručené rady
Vaše myčka neustále omývá nádobí, takže by sama o sobě měla být nejčistším spotřebičem v domácnosti, že? Ne tak docela… Při pravidelném používání se v ní hromadí kousky jídla, mastnota, vodní kámen i nerozpuštěný prací prostředek. To vše může mít za následek nepříjemný zápach. Jak si s ním poradit?

Používejte čistič k odstranění mastnoty a minerálních usazenin

Usazeniny jakéhokoli druhu mohou způsobit, že vaše nádobí nebude řádně umyto. Nejenže vaše myčka bude nehygienická, ale zamoří vám kuchyni nepříjemným zápachem. Abyste tomu zabránili, používejte přibližně jednou za měsíc prostředek na čištění myčky.

Nastavte prázdnou myčku na nejžhavější cyklus, odstraňte nálepku na vrchní části uzávěru láhve a otočte ji dnem vzhůru na nejnižší přihrádku. Zavřete dvířka a spusťte myčku. Jak cyklus běží, čisticí roztok se vypořádá s nahromaděnými mastnotami a vodním kamenem – dokonce i na těžko dostupných částech stroje, jako jsou filtry, ostřikovací ramena či potrubí.

Spusťte prázdné cykly s octem a jedlou sodou

Tyto přírodní, ale účinné čisticí prostředky dokážou s vaší páchnoucí myčkou udělat zázraky. Jako poslední krok v procesu hloubkového čištění spusťte dva samostatné cykly – jeden s octem a druhý s jedlou sodou –, abyste odstranili veškeré přetrvávající pachy. Při prvním cyklu umístěte na horní přihrádku misku naplněnou destilovaným bílým octem a spusťte normální cyklus. Poté nasypte šálek jedlé sody na dno myčky a spusťte druhý cyklus.

Před vložením z nádobí seškrabte zbytky a opláchněte ho

Jednoduše seškrábněte zbytky jídla z nádobí, než ho dáte do myčky, kde se mycí prostředek postará o to ostatní. Obvykle není potřeba předem oplachovat, pokud používáte vysoce kvalitní mycí prostředek.

Otočte nádobí směrem ke středu

Vždy byste měli umístit špinavou stranu jakéhokoli nádobí dolů nebo do středu stroje, abyste zajistili, že se k němu voda dostane a účinně jej očistí. Rozhodně se vyvarujte překrývání předmětů a blokování ostřikovacích ramen.

Aby byl stroj naplněn správně, talíře by měly jít na spodní stojan se špinavými plochami nakloněnými tam, kde je tryskající voda nejsilnější (obvykle uprostřed stojanu). Hrnce, pánve a kastrolky by také měly jít na spodní přihrádku směrem dolů, aby bylo dosaženo co nejlepšího výsledku čištění.

Sklenice umístěte na horní stojan mezi hroty, nikoli přes ně, aby se minimalizovaly skvrny od vody a zabránilo se rozbití. Pokud má vaše myčka košík na příbory, dávejte vidličky hroty nahoru, nože ostřím dolů a lžičky střídavě, aby nezapadaly jedna do druhé.

myčka nádobí, zdroj: Gorodenkoff / Shutterstock

Pravidelně čistěte filtr

Nemáte-li čistý filtr myčky, nebudete mít čisté ani nádobí. Nejjednodušší způsob, jak filtr udržet v čistotě, je pravidelné používání čisticího prostředku na myčku. Ale mezi hloubkovým čištěním si zvykněte vytáhnout spodní koš, abyste vyhledali a odstranili zbytky jídla, které mohly spadnout do prohlubně pod spodním ostřikovacím ramenem.

Jestliže má vaše myčka vyjímatelný filtr, čas od času ho zkontrolujte. Obvykle se nachází pod spodním ramenem, ačkoli váš návod k obsluze vás může nasměrovat dále. Vyjměte ho a opláchněte pod horkou tekoucí vodou. Přes síťovinu a plastový rám přejeďte houbou nebo měkkým zubním kartáčkem, abyste odstranili mastnotu a částice uvízlé ve štěrbinách.

Pak už ho jen vraťte zpět na místo. Mokrým hadříkem ještě otřete okraje dveří a pryžové těsnění, ať máte jistotu, že žádné zbytky nezůstanou ani tam.