Takhle se liší ceny svařáku na vánočních trzích v Praze. Bylo by výhodnější přinést si vlastní

Takhle se liší ceny svařáku na vánočních trzích v Praze. Bylo by výhodnější přinést si vlastní
Byl by hřích odejít z adventních trhů bez toho, abyste ochutnali tamní svařák, medovinu, grog nebo vánoční punč. Ceny těchto oblíbených nápojů ale v posledních letech šplhají poměrně vysoko, obzvlášť na trzích v našem hlavním městě. Zjistěte, kde nakoupíte nejlevněji.

Zajděte se podívat na pražské náměstí Míru

Možná si řeknete, že by bylo jednodušší a levnější připravit si hřejivý svařák doma, než abyste za něj na vánočních trzích dávali hotový majlant. Je to samozřejmě jedna z možností, vcelku praktická. Ale pokud se vám do toho nechce, nezoufejte a projděte si s námi konkrétní letošní nabídky.

Na pražském náměstí Míru před kostelem svaté Ludmily se pořádají jedny z nejoblíbenějších místních trhů, které nejsou mezi cizinci ještě tolik profláknuté, navíc patří mezi cenově přijatelnější. Tady zaplatíte za dvě deci svařeného vína 75 Kč, stejně jako za grog, u něhož si můžete vybrat mezi rumem a griotkou. Cena za vánoční punč se pohybuje od 70 do 100 Kč, ke stovce se vyšplháte také v případě horké medoviny. Zaujmout vás ale mohou i méně tradiční nápoje, např. horký jablečný mošt s karibským rumem za 90 Kč nebo červené víno s kousky ovoce míchané v kotli za 70 Kč.

Zkrátka nepřijdou ani děti nebo dospěláci, kteří po návštěvě trhů usednou za volant a pojedou ještě do práce. Na ně trhovci myslí s nabídkou horkého jablečného moštu za 60 Kč nebo horké čokolády s opečenými marshmallow, případně se šlehačkou a sušenkami. Obě varianty stojí 90 Kč.

V Olomouci, Brně a Ostravě dáte za vánoční punč 50 Kč

Na Staroměstském a Václavském náměstí pak mohou být ceny za oblíbené horké nápoje poněkud vyšší. Tradiční svařák ze svatovavřineckého vína stojí stejně jako v minulém roce 90 Kč.

Podobně jako v Praze mimo hlavní trhy v centru vyjde vánoční punč na 70 Kč také v Českých Budějovicích. Návštěvníci adventních trhů v Olomouci, Brně nebo Ostravě na něm poměrně dost ušetří, budou si ho tam moci dopřát už od 50 Kč, tedy klasickou verzi. Mlsnější jedinci, kteří si do něj rádi nechají přidat něco navíc, se zpravidla vyšplhají k ceně 70 až 80 Kč za kelímek výsledné tekutiny. Když už ale na vánoční jarmark někam vyrazíte, počasí vám zrovna nevyjde a začnou vás studit vlastní nohy, obvykle těch několik korun navíc obětujete, abyste si vychutnali vytoužený alkoholický či nealko nápoj a maličko se zahřáli. „Je to trošku dražší, ale ten svařák nebo grog si určitě dáme,“ citovala jednoho z návštěvníků stanice CNN Prima NEWS.

Blondýnka pije z hrnku teplý nápoj.
Blondýnka pije z hrnku teplý nápoj. | Zdroj: fransz / Depositphotos

Zapomeňte na to, že byste v Polsku ušetřili

Řada Čechů jezdí každoročně na vánoční trhy do zahraničí, třeba do sousedního Polska, kde je ovšem nečekají o nic výhodnější ceny. Např. na trzích ve Vratislavi tento rok zaplatíte za nějaký základní horký nápoj cca 14 zlotých, což v přepočtu vychází na téměř 80 Kč. Může to být i více, pokud si připlatíte za stylový hrnek, který však po vypití vrátíte, takže drobné dostanete zpět. Za podobnou cenu koupíte v okolních kavárnách nápoj zvaný „herbata zimowa“, což je vlastně vánoční čaj s nějakým tím špalíčkem skořice, kandovanou pomerančovou kůrou, rozinkami, plátky citronu a dalším kořením dle libosti.

Zdroje článku: