Zkrášlete si zahradu kvetoucími koulemi dekorativního česneku. Vyžadují jen málo péče

Zkrášlete si zahradu kvetoucími koulemi dekorativního česneku. Vyžadují jen málo péče
Okrasný česnek vám do zahrad vnese barvy a svěžest a na oplátku od vás bude chtít jen úrodnou a propustnou půdu, dostatek slunce a minimální zálivku. S výsadbou cibulek se doporučuje začít na podzim, v říjnu nebo listopadu, případně na jaře od března do dubna.

Okrasný česnek ozdobí záhony, skalky i květináče

Rychle rostoucí okrasný česnek stoupá do výšky a okouzluje kulovitými květy složenými z desítek hvězdicovitých drobných kvítků. Tyto rostliny nejsou jedlé, jejich listy mají ale po rozdrcení mírnou cibulovou vůni. Okrasné česneky vám nezpestří vaření, jejich veselé květy však dozajista oživí vaši zahrádku. Navíc se jedná o extrémně houževnaté rostliny, odolné vůči suchu i chladu. Nevadí jim ani hlodavci, samy jsou toxické pro psy a kočky, mírně pro člověka. Dávejte si pozor na hlemýždě a slimáky. Vzhledem k tomu, že listy nevydrží příliš dlouho, není třeba se obávat jejich kosmetického poškození.

Květy okrasného nebo též dekorativního česneku se tvoří ve shlucích a jsou nejznámější v již zmíněné formě kulaté bambule, mohou být nicméně i miskovitého, půlkruhového nebo kyvadlového tvaru. Rostliny jsou zkrátka rozmanité, většina jich kvete na jaře nebo začátkem léta poté, co nejranější jarní cibuloviny vyblednou. Existuje několik odrůd kvetoucích později v sezóně, dokonce i dlouho na podzim.

U nás patří k nejoblíbenějším fialový odstín okrasného česneku, který hezky doplňuje většinu ostatních pozdně jarních květin, od pivoněk přes kosatce až po šantu kočičí. Tvar dobře koresponduje s jinými středně vysokými rostlinami, jako je náprstník nebo zavinutka. Krásně se hodí do záhonů i květináčů, venkovských zahrad nebo skalek.

Vyžaduje slunce a dobře odvodněnou půdu

Nepochybně chcete, aby vaše rostliny byly co nejzdravější a kvetly co nejlépe. V tom případě je musíte umístit na stanoviště, kde slunce svítí po celý den. Daří se jim v úrodných, dobře odvodněných půdách (viz níže) na plném slunci až v polostínu. Pro dosažení působivého vizuálního efektu je vysazujte ve shlucích alespoň po třech až pěti blízko sebe. Cibulky je nutné vysadit na podzim, ideálně v říjnu či listopadu. Hloubka, do které je uložíte, by měla být dvakrát až třikrát větší než průměr cibulek. Po výsadbě je zalijte a pak si držte palce a čekejte na jaro.

Anglická zahrada s kvetoucím česnekem
Anglická zahrada s kvetoucím česnekem | Zdroj: Madrabothair / Depositphotos

Co se týče půdy, okrasný česnek preferuje pH, které je mírně kyselé, kolem 5,5 až 6,5. Důležitější je ale to, aby byla půda dobře propustná. Nenechávejte cibulky sedět ve vlhké půdě, zejména v období vegetačního klidu. Zůstanou-li mokré příliš dlouho, shnijí. Přidání dostatečného množství organické hmoty do půdy ještě před výsadbou zlepší odvodnění, zároveň umožní dostatku vody, aby se dostala k cibulkám. (Do jílovitých půd přidejte drť, abyste odvodnění zlepšili.)

Zalévat potřebuje okrasný česnek jen zřídka, a pokud často prší, pak vůbec. Déšť mu postačí. Jinak by ale mělo být vyhovující zalévání každých 3–5 dní. Mrazuvzdornost závisí na pěstované odrůdě a konkrétních podmínkách.

Zdroje článku: