Dominik Feri: K sexuálnímu obtěžování nedošlo, za nevhodné chování se omlouvám

Dominik Feri: K sexuálnímu obtěžování nedošlo, za nevhodné chování se omlouvám
Poslanec TOP09 a čerstvý absolvent právnické fakulty Dominik Feri poprvé zareagoval na nařčení ze sexuálního popření. Označil jej za lež, připustil ale, že k některým incidentům došlo.

Desítky promlčených kauz 

Celá kauza započala jediným příspěvkem na Twitteru ze 17. května, v němž uživatel @nejakyjmeno poukazuje na četné kauzy zneužívání holek, které nebyly nijak medializované. Pod tweetem se strhla lavnia reakcí, které na jedné straně vykládaly příběhy dívek, které obtěžování ze strany Feriho zažily, na druhé straně ale zpochybňovaly příběhy „z druhé ruky.“ 

@tynkatregler:

„S mně dost blízkou osobou chtěl spát, když dělal přednášku na gymplu, kam chodila, ale ona ho odmítla, tak spal s její spolužačkou instead. Absolutně vůbec bych se nedivila, že někoho znásilnil, je perverzní a egoistickej.“ 

@krystofstupka, který na Twitteru sám vystupuje jako aktivita a oběť sexuálního násilí, v reakci sdílel jeho konverzaci s nejmenovanou bývalou členkou TOP09. „Já ho nechci z ničeho obviňovat, ale vždycky potkám nějakou holku a ‚ty jsi v TOPce... znáš Dominika Feriho? po kamaráde/po mně chtěl, abych mu vykouřila‘ apod.... Jsou to desítky, ne-li stovky storek," sdělila mu. 

Žádná z dívek ale tehdy přímo nevystoupila se svým vlastním příběhem. Možná protože se bály mediálního tlaku a Feriho vlivu, možná protože se žádný z takových příběhu plně nezakládal na pravdě. Takové skutečnosti ovšem měly být na Právnické fakultě, kde Feri studoval, dávno známé. To se potvrdilo během 25. května, kdy Deník N a Alarm zveřejnili svědectví dívek, které se měly stát terčem pohnutek dvaačtyřicetiletého politika. Za účelem sběru dalších informací zřídili speciální e-mail bezpecnaschranka@protonmail.com a vyzývají ostatní dívky s podobnou zkušeností, aby zde podaly svá svědectví.  

Urážkami to nekončilo 

Deník N zveřejnil anonymní svědectví několika dívek, všechna se měla odehrát mezi lety 2015 a 2020. „Vlezl ke mně do sprchy a začal se nevybíravě dožadovat sexu. Tlačil na mě. Nemohla jsem odejít, protože mi zatarasil cestu. Pořád mi opakoval, že to bude jenom trochu, že to bude jen chvíli a moje odmítání ho vůbec nezajímalo,“ říká studentka fakulty. Další studentku měl opilou zavléct do pokoj, dveře zabarikádovat nočním stolek a následně ji zneužít. Popisuje také, že při nezávazném chatování ji nejdříve požádal o fotografie a při osobních setkáních ji s oblibou ztrapňoval a urážel. 

„Lživá nařčení zásadně odmítám“

Krátce po zveřejnění článků zmiňovaných portálů zveřejnil Dominik Feri na svém instagramovém profilu vyjádření. Nejdříve hovořil o lživých anonymních obviněních, které mají být součástí kampaně proti jeho osobě. Hned v dalším odstavci ale připouští, že k nevhodnému chování z jeho strany dojít mohlo. 

@choco_afro:

„Není pro mě většího pocitu potupy a osobního selhání než se ohlédnout zpět na situace, kdy jsem se zachoval nevhodně, nepatřičně a negentlemansky. Všechna taková selhání mě mrzí a hluboce a upřímně se za ně omlouvám. Třebaže jsem se z chyb poučil, nelze nic odbýt jenom tím, že jsem byl zkrátka mladý a nyní žiji jinak.“

Zdroj: