Proc není bílá káva bílá?

Proc není bílá káva bílá?
Všichni si pod “bílou kávou” představíme babiččinu meltu s mlékem, ale věděli jste, že bílá káva je také druh skutečné kávy? Po celém světě začíná být stále oblíbenější.

Proč bílá káva není bílá

Podle názvu si představíme bílý nápoj, ale bílá káva ve skutečnosti odkazuje na typ zrn použitých k vaření kávy a způsob, jakým byla tato zrna připravena. Bílá káva byla před sto lety vynalezena v Jemenu. Specialisté na kávu přišli na to, že když zrna nízké kvality upraží pouze jemně, částečně je vylepší. Při speciálním pražení, které vyžaduje velkou dávku zkušeností se ze zrn uvolňuje šťavnatá oříšková chuť a zrna se mění v bílá. Zrna jsou pražena při nižších teplotách, takže přírodní cukry nejsou zkaramelizovány a nevzniká typicky tmavá barva zrnek. 

Jak chutná bílá káva

Po uvaření má káva světle béžovou barvu s oříškovou chutí a je méně hořká než jiné druhy kávy. Během pražení je ze zrn téměř veškerá hořkost odstraněna. V porovnání se silnou kávovou chutí, na kterou jsme zvyklí, je bílá káva spíš sladký ořechový čaj. V Jemenu se bílá káva podávala s kořením zvaným “hawaij”. Toto tradiční mleté koření je složeno z anýzu, fenyklu, kardamomu a zázvoru. Kombinace jemné bílé kávy s oříškovou chutí a tradičním kořením ve vás zanechá jedinečný dojem. 

Jak se bílá káva připravuje

Bílá káva se nepřipravuje stejným způsobem jako káva klasická. Používá se výhradně pro nápoje na bázi espressa. 

Je bílá káva zdravější?

Na začátku jsou stejná zelená kávová zrna. Zrna na bílou kávu jsou však pražena na nižší teplotu a zachovají si tak o něco více kofeinu (záleží na původu a pěstování kávových zrn) než plně pražená černá káva. Ale hlavně si díky šetrnější technologii zachovává více antioxidantů. 

 

Zdroje: