Proč bychom ze svého jídelníčku neměli vyřadit zdravé tuky

Proč bychom ze svého jídelníčku neměli vyřadit zdravé tuky
Tuky jsou důležitou součástí našeho jídelníčku, i když se všude píše, jak nezdravé jsou. Je však třeba vědět, které tuky jsou opravdu škodlivé – a které naopak našemu tělu prospívají, protože byste se bez nich neobešli. Proč bychom je tedy za žádných odolností neměli ze své stravy vyřazovat a které tuky jsou ty správné?

Jaké tuky si vybírat, a které naopak ne?

Všichni, kteří drží dietu, se snaží všechny tuky ze svého jídelníčku vyřadit. Tohle ale není správné řešení, protože tuky naše tělo jednoduše potřebuje, je to bohatý zdroj energie. Bez nich bychom ani nemohli dobře vstřebávat například vitamín A, D, K nebo E. Ne však všechny tuky jsou dobré. Měli byste omezit nasycené masné tuky, které najdete v másle nebo hovězím tuku, naopak byste do stravy měli zařadit více nenasycených masných tuků, které jsou například v mandlích.

Kde se ukrývá dobrý tuk

Vydatné zdroje dobrého tuku najdete v mnoha potravinách. Jejich nejbohatší zdroj je hlavně avokádo, které se skvěle hodí na přípravu pomazánek nebo smoothie. Nenasycené tuky najdete také v kokosovém nebo olivovém oleji, proto byste potraviny měli připravovat jen na nich. A v neposlední řadě zkuste jíst ořechy nebo semena každý den, protože i zde se nachází spousta dobrého tuku.

Co dělat, když potřebuji smažit na tuku nezdravém?

Smažená jídla byste celkově měli ve svém jídelníčku velmi omezit a raději je nahradit zdravější formou tepelné úpravy, jako je například vaření, dušení, grilování, flambování nebo pečení. Pokud však nemáte na výběr, snažte se o to, aby byl tuk na pánvi co nejvíce rozehřátý, než na něj vložíte potraviny, a poté se je pokuste utřít alespoň do ubrousku, abyste se zbavili přebytečného tuku, který na jídle ulpěl.

Zdravé tuky jsou velmi prospěšné pro lidský organismus, proto se je snažte do svého jídelníčku vědomě zapojovat.

(Zdroj: mojezdravi.cz)