Pořiďte si na zahradu prsty mrtvého muže. Nejde o další díl Pirátů z Karibiku, ale o keř s působivými plody

Pořiďte si na zahradu prsty mrtvého muže. Nejde o další díl Pirátů z Karibiku, ale o keř s působivými plody
Netradiční rostlina si u nás zatím velkou popularitu nezískala, ale je to škoda, protože palečník čínský je nenáročný keř, který vám poměrně rychle vyroste a zkrášlí zahradu žlutými listy. Jeho netradiční plody znepokojivého tvaru poslouží k přípravě dobré marmelády.

Strašidelný název, ale lahodný obsah

O tomto neobvyklém a rychle rostoucím keři s velkými listy a podivnými semennými lusky jste možná dosud neslyšeli. Palečník čínský (latinsky Decaisnea fargesii) je někdy lépe známý pod tak trochu děsivým názvem „prsty mrtvého muže“. Ty totiž podlouhlým tvarem a typicky fialovou či namodralou barvou připomínají jeho plody, přirovnávané rovněž k fazolovým luskům, klobáskám nebo dokonce k obtloustlým červům.

I když to asi nezní dvakrát vábně, vězte, že uvnitř se skrývá bílá kašovitá a nasládlá dužina, kombinující tropickou chuť manga a okurky, společně s řádkou tvrdých černých semínek. Ta jsou široká asi 1 cm a mírně toxická, takže se pochopitelně nejí, ale z dužiny si můžete udělat chutnou marmeládu, stačí plody oloupat a krátce povařit, následně propasírovat (případně ještě rozmixovat) a přidat želírovací přípravek. Postupujte zkrátka podle návodu na jeho obalu, výslednou směsí pak naplňte sklenice, zavíčkujte je, nechte vychladnout dnem vzhůru nebo zavařte.

Nenáročný palečník na podzim zbarví zahradu dožluta

Abyste si ale mohli připravit marmeládu, musíte si samozřejmě rostlinky nejdříve vypěstovat. Palečník čínský pochází z jihovýchodní Asie (Indie, Nepálu, Číny), lze ho ovšem úspěšně pěstovat i u nás. Pravda, zatím není příliš oblíbený, přitom je nenáročný a roste prakticky sám. Stačí mu dobře propustná půda na slunném stanovišti nebo v polostínu. Roste dobře ve většině půd od zásaditých po kyselé, nesnáší jen vysychání. Také potřebuje ochranu před prudkými větry. Prsty mrtvého muže mohou vytvořit velký keř, vysoký až 6 m a široký až 4 m, raději si tedy pečlivě promyslete, kam je zasadíte. Obvykle ale dorůstají spíše tak 3 m.

Škůdci a choroby se palečníku většinou vyhýbají, což je další důvod, proč byste ho na zahrádce mohli ocenit. Navíc je velmi tolerantní k chladu – pokud vám starší rostlina umrzne, rychle se zase vzpamatuje. Působivé jsou i jeho listy, které se na podzim krásně zbarvují dožluta. Samotné květy není snadné rozpoznat vzhledem k jejich nazelenalé barvě. Rodí se v květnu a během září se pak objevují již zmíněné fialové či modré plody.

Palečník čínský nepotřebuje výrazné prořezávání, stačí ho jen trochu vytvarovat, abyste měli pod kontrolou jeho velikost, a to ideálně na konci zimy, kdy je rostlina v klidu. I množení je snadné, stačí semena v listopadu zasít do pařeniště hlubokého cca 25 mm. Na jaře by pak měla vyklíčit.