Proč se snažíme znát svoji budoucnost? A měli bychom skutečně vidět tak daleko?

Proč se snažíme znát svoji budoucnost? A měli bychom skutečně vidět tak daleko?
Lidé jsou vývojově na špičce i díky své schopnosti předvídat některé věci. Na základě dřívějších informací a zkušeností z událostí, které se staly, jsou lidé schopni tušit, co se asi stane, když udělají to nebo ono. Většinu věcí tedy nemusí naslepo zkoušet a třeba se vystavovat nepříznivým následkům. Lidé zkrátka předvídají a do budoucna se koukají velmi rádi. Ne vždy je to ale dobré. 

Proč má člověk nutkání znát svou budoucnost? 

Odpověď na otázku, proč má člověk tendence tíhnout k tomu, aby znal svou budoucnost, je jednoduchá. Je zkrátka zvědavý a souvisí to se schopností přežít. Lidi totiž úplně ochromuje představa nevědomosti toho, co bude dál. Tato představa je děsí, vyvádí je z jejich komfortní zóny, jednoduše se cítí ohroženi. 

Kdyby lidé mohli předvídat budoucnost, mohli by si ušetřit spoustu stresu a možná také zachránit životy. Naštěstí v dnešní době existují nejrůznější systémy a nástroje, které nám dovolují nahlédnout do budoucnosti. Týká se to především počasí a jiných klimatických změn. Přesto to lidem nestačí a pokouší se zajít mnohem dál. Na kouzlo přítomného okamžiku nehledí a nejčastěji ve smutku a v depresi chtějí vyhlížet lepší zítřky u vědmy a její věštecké koule.

Bylo by ale dobré, kdybychom jako lidi s určitostí věděli, kam naše životní cesty povedou? Samozřejmě, že ne! O následcích toho ale později.

Jedním ze způsobů, kterým se snažíme odhalit svou budoucnost, je návštěva vědmy 

Když odsuneme moderní nástroje, dosavadní výpočty, poznatky a zkušenosti, které nám nějakým způsobem umožňují vědět, co se v budoucnu asi stane, zbude nám jako nástroj pro zjištění budoucnosti obyčejné věštění z koule, ruky nebo jakékoliv napojení se na médium, které ví, co se v budoucnosti stane.

Pokud si myslíte, že se věštění z karet či věštecké koule týká doby minulé, budete překvapeni, jak dnešní trh překypuje těmito službami. Rádoby vědmy slibují, že vaši budoucnost vyvěští jen po zadání vašeho data narození.

Zoufalá žena po rozchodu se tedy může vydat za vědmou, u které je vydána na pospas její aktuální náladě a jejím velmi nepřesným předpovědím. Co se na první pohled může jevit nevinně a jako sranda, však může reálně ovlivnit vaše podvědomí a vaše následné chování. Odborníci proto varují, že takové předpovědi mohou být i velmi nebezpečné. 

věštění z koule
Zdroj: Cristian Blazquez / shutterstock | věštění z koule

Tak schválně si představte, že se v rozmaru, ale třeba i v těžké životní chvíli vydáte za vědmou, která nemá absolutně tušení, co se stane, nezná vás ani vaši životní situaci a už vůbec za vás nehodlá přebírat zodpovědnost. A u ní se například dozvíte, že do dvou let se vám stane něco hrozného. Co budete dělat? Jak asi bude váš život vypadat po téhle předpovědi? Něco, co rádoby vědma jen tak plácla, aby vypadala dramaticky, vás může negativně ovlivnit. Třeba se stanete úzkostlivějšími, budete se stranit lidem a předem vzdáte to, o co jste se dosud snažili. A to jen proto, že ve vás vědma vyvolala pocit, že nejspíš umřete, a proto nic nemá smysl. 

Předpovědi, ať jsou jakékoliv, mohou být i nebezpečné. Ve velkém totiž ovlivňují vaše podvědomí a následné chování. Pro příklad uveďme jednu blíže nejmenovanou norskou studii, ve které se ukázalo, že pozitivně laděná předpověď zvyšuje riskování ve finanční oblasti.

Je proto dobré si zářnou budoucnost malovat, ale ne si ji nechat od někoho věštit. Mnohem přívětivější je pracovat s přítomným okamžikem, který může zařídit, že vaše budoucnost bude přesně taková, jakou ji chcete mít.