Změna v kompenzacích pro podnikatele, denní bonusy budou o tisíc korun vyšší

Změna v kompenzacích pro podnikatele, denní bonusy budou o tisíc korun vyšší
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček představil novou formu kompenzačních bonusů pro podnikatele. Propadly se Vaše příjmy o více než 50 %? Dostanete o tisíc korun na den více.

Lockdown už trvá opravdu dlouho a mnoho lidí je více než 150 dní bez pořádného příjmu. Proto vláda v pondělí schválila úpravu strategie kompenzačních bonusů pro podnikatele.

500 Kč + 1000 Kč

Nejstěžejnějším bodem celé úpravy programu je konečná částka na den pro podnikatele. Nově nedostane podnikatel pouze 500 korun na den, nýbrž 1500 korun za jeden den. Musí však splnit požadavky pro vyplácení tohoto bonusu. Hlavním kritériem pro přidělení kompenzačního bonusu je doložka, že došlo k poklesu tržeb o 50 a více procent. V tomto případě bude mít každý podnikatel přístup k vyššímu bonusu.

Stávající Covid programy jedou dál

O bonusy bude možné žádat stejně jako doposud, tedy prostřednictvím programů CovidGastro, Covid nájemné a dalších. Novým pracovním názvem je ale program Covid 2021, tedy systém, který poběží spolu s programem Antivirus a kompenzačními bonusy pro OSVČ. Ministr Havlíček také uvedl, že budoucnost vyplácení kompenzačních bonusů vidí právě v souvislosti s náklady jednotlivých žadatelů. 

Tímto systémem by se mělo předejít nerovnoměrnému rozdělení peněz určených pro tyto bonusy, navíc by na ně měli dosáhnout právě ti nejvíce potřební.

Kdy budete moci otevřít?

Bohužel, spuštění provozoven je stále v nedohlednu. Ani vláda prozatím neprozradila žádný odhad, kdy by se mohly služby alespoň trochu rozběhnout.