Žlutý poklad ze zahrádky aneb co jste nejspíš nevěděli o žlutých rajčatech

Žlutý poklad ze zahrádky aneb co jste nejspíš nevěděli o žlutých rajčatech
Žlutá rajčata se před několika lety začala objevovat na našich zahrádkách a občas i v obchodech. Lidé si je většinou pořizovali jako novinku pro zpestření zeleninových záhonů a samozřejmě i jídelníčku. Žlutá rajčata si pro svou jemnou sladkou chuť získala celou řadu příznivců.

Málokdo ví, že žluté rajče bylo po staletí jedinou známou variantou v Evropě. Červené rajče, jak ho známe, se rozšířilo teprve před několika stovkami let. 

Historie žlutých rajčat

Zdroj: Autor: jiangdi / Shutterstock

Původně byla typická barva rajčat žlutá. Když byla rajčata poprvé dovezena z Ameriky v 16. století, měla velmi špatnou pověst a byla považována za velmi jedovatá. Po staletí byla rostlina používána pouze pro okrasné účely. Šlo o rostliny, které vytvářely drobné žluté plody velikostí třešní a nacházely se v zahradách těch největších boháčů, kteří je jako nebezpečně jedovaté rostliny obcházeli z dálky s patřičnou úctou.

Teprve v devatenáctém století se zjistilo, že zralé plody rostliny jsou pro konzumaci bezpečné. Lidé tak odhalili, že to stonky a listy rostliny, které jsou plné alkaloidů, ve větším množství lidem škodí. Rajčata se tak začala šířit po celé Evropě, ale žlutá varianta se začala ze zahrad a jídelních stolů pomalu vytrácet. Jejich místo zabrala rajčata červená. Tato odrůda dovezená z Jižní Ameriky byla mnohem odolnější a více plodila. Byla také vhodnější pro přepravu. Ze žlutých rajčat se tak stala spíše rarita.

Dnes žluté rajče zažívá skutečnou renesanci. Tato varianta se nám vrátila díky šíření gurmánské mánie, kdy lidé mnohem více využívají všech možností, které příroda nabízí a hledají hlavně pestrost barev, tvarů a chutí.  

Žlutá rajčata: vlastnosti

Nejviditelnějším rozdílem mezi žlutými a červenými rajčaty je barva. Chuť mezi těmito dvěma variantami se také podstatně liší. Ve žlutých rajčatech převažuje sladká a osvěžující chuť, která se liší od typičtější kyselosti červených rajčat. 

Výživové vlastnosti těchto rajčata jsou velmi podobné červené variantě. Oba typy jsou velmi bohaté na vodu, vlákninu a minerální soli, jako je vápník, železo, fosfor a draslík. Žlutá rajčata jsou proto vynikajícím prostředkem pro udržení zdravých kostí, hladiny minerálů a zdravého metabolismu. 

Stejně jako ostatní oranžové a žluté ovoce a zelenina (mrkev, dýně, meruňky) jsou i žlutá rajčata bohatá na beta karoten, což je velmi užitečná látka pro zafixování opálení a pro zdraví očí.

Obsahují vysoké procento lykopenu a jsou nevyčerpatelným zdrojem vitaminu C, vitaminu A a některých vitamínů skupiny B. Jedním z nich je thiamin (B1), který hraje klíčovou roli v prevenci onemocnění ledvin, obnovení koncentrace a přeměně sacharidů na využitelnou energii. Rajčata jsou také vynikající přírodní antioxidant.

100 gramů žlutých rajčat poskytuje asi 15 kcal a 3 g sacharidů, 1 g bílkovin a desetiny gramu tuku.

Kromě klasických kulatých a oválných rajčat jsou oblíbená i rajčata v malé variantě. Jde o cherry rajčátka, nebo rajčata zvaná třešňová, kulatá, oválná nebo hruškovitá. Jde o různé odrůdy, které se trochu liší ve vlastnostech, ale všechny chutnají skvěle.   

Jak skladovat žlutá rajčata

Navzdory rozdílům ve velikostech, tvarech a struktuře, se tyto plody konzervují stejným způsobem. Kromě klasické tepelné konzervace lze rajčata i zamrazit nebo usušit a následně zakonzervovat v kořeněném oleji.  

Zdroj: