Jaký bylinkový čaj si dát před spaním, aby se vám zdály živé sny

Jaký bylinkový čaj si dát před spaním, aby se vám zdály živé sny
Pokud patříte mezi milovníky živých snů a rádi odhalujete zákoutí své mysli, určitě se vám bude hodit některá z níže uvedených bylinek. Ty v přiměřeném množství zklidňují tělo a současně podporují fungování té části mozku, která je zodpovědná za sny.

Na lepší spánek a živé sny používaly byliny již starověké kultury po celém světě, a to obzvlášť rostliny se sedativním účinkem. V sílu bylin, které způsobují uvolnění a soustředění během spánku, věřili lidé v Mexiku, Číně i Indii, ale i v českých zemích mají byliny ve snících rituálech velkou tradici. Níže uvádíme pouze osvědčené byliny, které si můžete v našich podmínkách sami vypěstovat. 

Rozmarýn

Rozmarýn je báječný jako koření do jídla i jako bylinka pro soustředěné snění. Rozmarýn zvyšuje mozkovou cirkulaci, pomáhá k lepšímu soustředění a tudíž může také pomoci zlepšit vybavování snů. Někteří vědci zjistili, že pouhá vůně rozmarýnu stačí ke stimulaci paměti a zdravých mozkových funkcí.  Kromě toho působí proti celkové ochablosti, migrénám a svalovým bolestem. 

Levandule

Snad každý měl někdy pod svým polštářem pytlík se sušenou levandulí. Její uklidňující a harmonizující účinky jsou léta známy. Čaj z levandule pomáhá nejen při nespavosti, bolestech hlavy a nervové slabosti, ale také navozuje dobrou náladu, pozitivní myšlení a otevírá mysl. 

Zdroj: Autor: Andrea Winkler / Shutterstock

Chmel

Chmel je známý svými uklidňujícími účinky, výrazně tlumí nervové podráždění a pomáhá léčit nespavost. Odvar z chmele by se měl popíjet až těsně před spánkem, protože způsobuje ospalost. Pro zvýšení účinku bylinkáři doporučují zalít chmelové šištice horkým mlékem a ponechat 10 minut louhovat, poté osladit medem a posypat skořicí. 

Kozlík lékařský

Kozlík nebo také kočičí kořen doporučovali už staří řečtí léčitelé. Při léčbě nespavosti jej s oblibou používala ve 12. století Hildegarda z Bingenu. Odvar z kozlíku zlepšuje celkovou kvalitu spánku, aniž by ovlivnil probouzení. Naopak ze snění se díky jeho harmonizujícím účinkům vrátíte snáze a sny byste si měli také lépe pamatovat. 

Pelyněk černobýl

Pelyněk se jako známá šamanská bylina hojně používala jako vykuřovadlo na ochranu a také při rituálech spojených s věštěním a snovou magií. Výrazné aroma byliny údajně stimuluje jasné myšlení a pozitivně ovlivňuje podvědomí. Podle starých tradic pytlík se sušeným pelyňkem pod polštářem zklidňuje mysl spícího a chrání jej před zlými sny.

Šalvěj lékařská

Šalvěj prospívá klidnému spánku a navozuje magické, jasnozřivé sny. Severoameričtí indiáni si šalvěje velmi cenili a považovali ji za posvátnou. Používali ji hlavně k vykuřování nových obydlí. Podle zkušenosti některých bylinářů po vypití odvaru z šalvěje lékařské prožijete hluboký spánek a ráno se probudíte jako znovuzrození.

Severoameričtí indiáni si šalvěje velmi cenili a považovali ji za posvátnou. Používali ji hlavně k vykuřování nových obydlí.

Zdroje: