Proč si pořídit želvu jako domácího společníka

Proč si pořídit želvu jako domácího společníka
Chov želv je v domácích podmínkách stále populární. Nejoblíbenějším druhem jsou želvy suchozemské. Co všechno taková želva potřebuje a dokážeme splnit všechny její potřeby?

Proč si pořídit želvu

Želvy suchozemské jsou nejvhodnější pro rodiny s dětmi, jelikož bývají kontaktnější než jiné druhy želv. Jsou vhodným společníkem také pro alergiky. Pokud se pro pořízení želvy rozhodnete, můžete očekávat, že s vámi stráví zbytek vašeho života. 

Čím želvu krmit

Jsou nejčastěji býložravé, krmíme je především zelenými listy, například pampeliškovými, jitrocelovými nebo jetelem. V zimě volíme listový salát nebo čínské zelí, přidávat můžeme i speciální granule. Pro trávicí trakt želvy je nutné stravu celoročně doplňovat kvalitním senem. 10 % stravy mohou obsahovat pochoutky v podobě ovoce, obzvlášť ovoce červené barvy želvy milují.

Zdroj: Autor: barmalini / Shutterstock

Jak želvu chovat

Kromě stravy je důležité dodržet speciální podmínky v terarijním prostředí. Terárium by mělo být dlouhé minimálně jeden metr a dostatečně vysoké, aby želva neutekla. Důležité je umístit terárium na místo, které se nepřehřívá, ani zde není průvan. V teráriu želvě vytvoříme různé teplotní zóny, na jedné straně 40 °C, které vytvoříme pomocí žárovky s časovačem, na druhé straně ochlazovací 20–25 °C zónu. Želva miluje vodu, proto jí občas můžeme dopřát koupel nebo sprchu. Pokud máte zahradu, dopřejte želvě v létě venkovní výběh. I venku je však důležité dodržet různé teplotní zóny. Ve výběhu by mělo být jak teplo, tak chladný stín. 

Pokud se pro pořízení želvy rozhodnete, můžete očekávat, že s vámi stráví zbytek vašeho života. 

Kromě želvy uhlířské, která v zimě pouze více odpočívá, potřebují všechny suchozemské želvy, přibližně od věku 3 let, hibernovat. K zimnímu spánku musíme želvu připravit 2–3 týdny předem. Postupně ji ubíráme potravu, světlo i teplotu, pak želvu přeneseme do vlhké místnosti s teplotou 2–6 °C.

Pokud chcete mít doma trpělivého a kontaktního společníka, který ocení pozornost, ale nevyžaduje vaši neustálou přítomnost, je želva skvělou volbou. Než si želvu pořídíte, kontaktujte nejbližší chovatelskou stanici, kde vám do začátku poskytnou ty nejlepší rady. 

Zdroj:

  • autorský text