Zelený zázrak matcha: Proč ho pít a jak ho správně připravit

Zelený zázrak matcha: Proč ho pít a jak ho správně připravit
Čaj matcha je unikátním nápojem, který má mnoho zdravotních benefitů. Tajemstvím jeho účinků je specifický způsob pěstování i přípravy. Jak to probíhá a proč byste si ho měli dopřát?

Co je matcha

Matcha čaj je nápoj připravený ze zeleného čaje. Jedná se o lístky rostliny, která se jmenuje čajovník čínský. Latinsky se nazývá Camelia sinensis.

Pozor, nepleťte si čaj připravený z čajovníku s dalším zdraví prospěšným prostředkem v podobě tea tree. Ten pochází z rostliny jménem kajeput střídavolistý. Někdy se jí ale také říká čajový nebo čajovníkový strom či čajovník, což může být matoucí.

Čaj matcha pochází z Japonska, kde má už více než 800 let trvající tradici. Jeho pěstování, výroba i příprava jsou velmi specifické.

Zásadní pro matcha čaj je především to, že rostlinky se před sklizením čtyři týdny na plantáži zastíní. Díky tomu začnou produkovat více chlorofylu. Ten funguje jako antioxidant. Podílí se tak na neutralizování volných radikálů, a tedy vede ke zpomalování stárnutí.

Nápoj z čaje matcha je proto pravým elixírem mládí. Na rozdíl od běžného čaje, kdy se lístky nechají vylouhovat a po použití se vyhazují, se v tomto případě listy čajovníku melou na prášek. Konzumují se tedy celé.

Jak konzumovat matcha čaj

Výsledný prášek je čistě přírodní surovinou, do které se nepřidávají žádné další látky. Konzumace je tedy pro lidské zdraví velmi prospěšná. Navíc je matcha čaj proslulý svou lahodnou chutí. Ta je velmi jemná bez náznaku trpkosti.

V hotovém nápoji vás také zaručeně upoutá zářivě zelená barva. Tu ovlivňuje právě množství chlorofylu v rostlinách. Měla by být smaragdová či zářivě zelená.

Tento čaj vyžaduje speciální přípravu. Voda by neměla mít vyšší teplotu než 70 °C, jinak hrozí, že byste mohli zničit zdraví prospěšné látky, které čaj obsahuje. Poté přisypte prášek a míchejte do zhoustnutí.

K rozmíchání prášku slouží tradičně speciální bambusová metlička, která se jmenuje chasen. V Japonsku je metlička pevnou součástí čajového rituálu. Proto je ostatně zapovězeno ji jen tak vyhodit do odpadu. Pokud tak chcete brát přípravu čaje se vší vážností, určitě se bez ní neobejdete.