Zelený čaj a jeho účinky. Poradí si s tlakem, pamětí i kily navíc

Zelený čaj a jeho účinky. Poradí si s tlakem, pamětí i kily navíc
Zelený čaj pochází již poměrně dlouhá léta k velmi známým a všemi milovaným horkým nápojům, které vyhledávají tisíce lidí pro jeho zdraví prospěšné účinky. V mnoha domácnostech frčí také takzvaný Matcha tea, který je rovněž velmi zdraví prospěšný a jeho pití přináší rovněž celou řadu benefitů.

Zelený čaj si umí poradit s naší hmotností

Zelený čaj umí výborně redukovat naši hmotnost. Z tohoto důvodu je tak skvělou pomůckou pro každého, jenž se snaží shodit nějaké to kilo.

K redukci tuků pomáhají nejen zelené čaje, ale také suplementy, které jsou vyrobeny z výtažků zeleného čaje.

Bez fyzické aktivity je možné při pravidelném pití zeleného čaje dojít k úbytku hmotnosti ve výši 1,22 kg už během pouhých 90 dní. Pokud to ovšem s hubnutím myslíte vážně, efekt hubnutí podpoříte správnou stravou a samozřejmě také zdravým pohybem.

Naše zdraví bude při pití zeleného čaje pevnější

Na naše zdraví působí celá řada negativních elementů zvenčí, které ničí naši imunitu. Některé studie ovšem tvrdí, že pití zeleného čaje může tyto bakterie a viry do jisté míry potlačit a tím pádem tak zabránit riziku onemocnění a také infekcí. Primárně škodlivou bakterií je například streptokok, který se nachází v dutině ústní. Tato bakterie způsobuje zubní kaz a také zánět dutin. Eliminovat tuto bakterii můžete při pravidelném pití zeleného čaje.

Pozitivní vliv má také na vznik cukrovky druhého typu, kterou způsobuje zvýšená hladina cukru v krvi. Zelený čaj se však podílí na snížení hladiny cukru v naší krvi.

Zdroj: KMNPhoto / Shutterstock

Snižuje hladinu krevního tlaku

Zelený čaj kromě jiného také snižuje hladinu krevního tlaku. Pokud ho navíc budete pít pravidelně snížíte také hladinu LDL cholesterolu v krvi, tedy toho špatného cholesterolu. Výrazně také zvýšíte antioxidační kapacitu krve a tím pádem budete chránit LDL částice před oxidací, tedy jevem, který je velmi častou příčinou veškerých srdečních chorob.

Pomáhá chránit před rakovinou

Zelený čaj je skvělý antioxidant, který má velmi pozitivní účinky na vznik rakoviny. Ženy, které například pravidelně pijí zelený čaj, mají až o 30 nižší riziko vzniku rakoviny prsu. To samé platí i u rakoviny prostaty u muž či u kolorektálního karcinomu.

Příznivý vliv na paměť a schopnost učení se

Obsah kofeinu, který se nachází v zeleném čaji má velmi pozitivní vliv na podporu činnosti našeho mozku. Zlepšuje také naši náladu, čas reakce a také naši paměť. Mimo jiné má velmi pozitivní vliv na naši ostražitost. Někteří lidé dokonce tvrdí, že zelený čaj jim dodá více energie než samotná káva.

Má zelený čaj nějaké vedlejší účinky?

Zelený čaj nemá žádné vedlejší účinky v momentě, kdy ho užíváte s mírou. V opačném případě vám může pití zeleného čaje způsobit jisté nepříjemnosti jako například bolest hlavy, problémy se spánkem, nervozitu, zvracení či pálení žáhy či zvýšený srdeční tep. Theanin, který je v zeleném čaji obsažen navíc může zvýšit produkci žaludeční kyseliny a tím pádem způsobit bolesti břicha, zapříčinit zácpu či nevolnost.

Zdroj: