Zelenina pro psa – zdravý pamlsek nebo nebezpečná nástraha?

Zelenina pro psa – zdravý pamlsek nebo nebezpečná nástraha?
Psi, stejně jako jejich vlčí předci, potřebují stravu bohatou na bílkoviny. Nezbytnou součástí jejich jídelníčku byla vždy tráva a byliny. Některé druhy ovoce a zeleniny poskytují psům cennou vlákninu a vitamíny. Ne každá je však pro psa vhodná.

Proč je zelenina pro psy důležitá

“Zelenina je díky vysokému obsahu vody skvělým zdrojem k hydrataci,” říká Brett Podolsky, majitel služby The Farmer´s Dog, ve které čerstvou zeleninu pro psy začleňují přímo do svých produktů.  “Zelenina obsahuje také vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninu a fytonutrienty, což jsou přírodní sloučeniny nacházející se v rostlinách, které pomáhají při boji s různými nemocemi.” Křupavá zelenina také pomáhá odstraňovat zubní kámen. Výzkum navíc ukazuje, že krmení psů listovou a červeno-oranžovou zeleninou může snížit riziko některých druhů psí rakoviny. 

Zdroj: Autor: Alexander Raths / Shutterstock

Jakou zeleninu mohou psi jíst

Zelí můžete psovi podávat v malých dávkách, zejména pokud na ně není zvyklý, protože může nadýmat. Zelí obsahuje důležité antioxidanty, které mohou pomáhat zlepšovat celkové zdraví psů. 

Mrkev je ideální pochoutkou pro psy, protože obsahuje málo kalorií, také poskytuje mnoho vitamínů a nenadýmá.

I květák a brokolice jsou pro psy v malém množství bezpečné. Stravitelnější jsou však napařené nebo krátce povařené. 

Celer je plný vitamínů a psům přispívá ke svěžímu dechu. Společně s mrkví také chrání zrak našich čtyřnohých kamarádů. 

Okurky skvěle zavodňují a zvyšují energii, přitom mají nízký obsah kalorií.

Řepa kromě obsahu mnoha vitamínů pomáhá psům lépe absorbovat další živiny. 

Mnoho psů si samo na zahradě obírá hrášek a jí ho i s lusky a postranními výhony. Hrášek obsahuje nezbytnou vlákninu a bílkoviny. 

Paprika je skvělým nízkokalorickým občerstvením pro psy s velkou dávkou vitamínu C. Jen pozor na pálivé odrůdy, ty pro psy vhodné nejsou! 

Také dýně a cuketa jsou skvělým zdrojem výživných látek pro psy. Navíc jsou křupavé, a to většině psů moc chutná. Pokud váš pes není na syrovou zeleninu zvyklý, můžete obzvlášť starší kousky zeleniny před podáním napařit. 

Jaké zelenině by se psi měli naopak vyvarovat?

Chřestu, kukuřici, česneku, pórku, cibuli, zeleným rajčatům, rebarboře a vařené kořeněné zelenině z našich talířů. 

Zdroj: