Zařízení malé koupelny: Nápady a řešení pro malé prostory

Zařízení malé koupelny: Nápady a řešení pro malé prostory
Jak uspořádat malou koupelnu, aby v ní bylo na vše potřebné místo. A byla také příjemným místem, kde o sebe můžete pečovat a dopřát si chvilku oddechu? Není to nemožná mise. Potřebujete jen vše naplánovat a nechat se inspirovat.

Když je domácí koupelna malá, je třeba se soustředit na tři věci:

Zdroj: Autor: AnnaTamila / Shutterstock
  • využití prostoru co nejfunkčnějším způsobem
  • najít způsob, jak opticky prostor zvětšit
  • brát na zřetel i důležitou estetickou stránku

Největší starostí vzniká pří plánování uspořádání koupelnového vybavení, v jaké vzdálenosti od sebe věci umístit, kam dát sprchu, zda se do místnosti vejde i pračka a jaké barvy budou nejvhodnější.

Pár nápadů na moderně vybavenou malou koupelnu

Velké nástěnné zrcadlo

Zrcadlo opticky zvětšuje malý prostor a je samozřejmé, že v koupelně by nemělo chybět. A čím větší zrcadlo budete mít, tím prokáže větší službu.

Co nejvíce věcí pověsit

Umyvadlo, koupelnové zařízení a skříňky umístíte bez problémů na zeď. Výhodou zavěšeného nábytku je optické zvětšení prostoru. Čím více podlahy na první pohled uvidíte, tím se vám bude zdát místnost větší. Z praktického hlediska se bude také lépe udržovat podlaha čistá.

A čím větší zrcadlo budete mít, tím prokáže větší službu.

Posuvné dveře

Někdy mohou v opravdu malé koupelně překážet i dveře a to obzvláště, když se otevírají dovnitř (což je ve většině případů). Řešením mohou být posuvné dveře, které pomáhají šetřit tolik potřebný prostor k jinému využití.

Dlažba na podlaze a obklad zdí v jednom stylu

Dalším užitečným trikem pro zvětšení prostoru je použití stejných dlaždic na podlahu i na zdi. Tím se vytvoří vizuální návaznost a prostor se jeví větší. Dlaždice by se na stěnách neměly dávat až ke stropu, protože to v malé místnosti může vyvolat pocit stísněnosti. Optimální je obložit stěny asi do poloviny jejich výšky.

Správné barvy pro malou koupelnu

Malá koupelna se nemusí vzdát designu a může být velice elegantní. Při zařizování koupelny je jednou z prvních věcí výběr barev.

Bílá je vždy nejlepší barva, pokud jde o malé prostory, protože díky jasu působí prostor vzdušně a čistě. Samozřejmě, úplně bílá koupelna by byla příliš aseptická, ale lze zvolit různé barevné kombinace. 

Pro milovníky elegance a střízlivosti se doporučují odstíny šedé (holubí šeď je hodně v módě) nebo béžové. Pro ty, kteří milují svět barevnější, lze použít zelenou, světlejší modrou nebo růžovou. Moc barev by v malém prostoru vypadalo rušivě, proto je třeba si pohrát s detaily, a i příslušenství od ručníků přes koberečky až po zubní kartáčky barevně sladit. To vytvoří harmonii, kterou oceníte.

Malá koupelna: sprcha nebo vana?

Pokud je koupelna malá, je samozřejmé, že praktičtější volbou je sprcha. Milovníci relaxačního koupání v horké vodě se nemusí úplně svého potěšení vzdát. Moderní sprchové boxy dnes nabízí řadu skvělých vychytávek od tropického deště, přes několik volitelných masážních trysek až po rádio a osvětlení přímo ve sprše.

Kam umístit pračku v malé koupelně

Pokud nemáme jinou možnost než umístit pračku do koupelny, je lepší dát přednost prostorově úspornému modelu s otvorem v horní části. Ideální by bylo umístit ji dovnitř skříňky, aby nezůstala na očích a nekazila celkový design koupelny.

Koupelnový nábytek pro malé prostory

Nejideálnějším řešením je, nechat si nábytek vyrobit na míru. Toto řešení je téměř nezbytné, pokud má koupelna atypický tvar. Takový nábytek dokáže využít každý centimetr dostupného prostoru. Pokud už musíte kupovat běžný nábytek, určitě využijte možnost skříňky pod umyvadlo, další úložné prostory mohou být na stěnách a osvědčují se i různé pojízdně a přenosné stojany. Většina věcí jde koupit i v menších velikostech, protože výrobci pamatují i na malé prostory.

Volný prostor a větrání

Kromě vybavení je potřeba i prostor pro manévrování. Ten by měl být minimálně 55 cm široký. Koupelna musí mít možnost větrání. Pokuj je v místnosti okno, musí k němu být jednoduchý přístup. Jestliže okno chybí, je třeba větrání řešit jinak. Vlhkost dává šanci plísním a i nábytek, který je určený pro koupelny má v extrémně vlhkém prostředí kratší životnost.

(Zdroj: https://www.homify.tw)