Krásné teplé dny září přímo zvou do zeleninové zahrádky

Krásné teplé dny září přímo zvou do zeleninové zahrádky
Měsíc září je pro zahrádkáře odměnou za péči o zahradu a je stále co sklízet a ochutnávat. Je to také měsíc, který už pomalu vybízí k přípravě záhonů na zimní období. Na druhou stranu je možné ještě využít záhony a vypěstovat si čerstvou zeleninu, dokud se už definitivně nepřihlásí chladné počasí.

Ještě je možnost vypěstovat si zeleninu s krátkou vegetační dobou. Nenáročné ředkvičky jsou otužilé a udělají stejnou radost brzy zjara, jako na podzim. Pokud dopřejete rostlinám vyživenou půdu a mírnou zálivku, ředkvičky jsou ke sklizni za 3–4 týdny. Jsou vhodné především druhy s malým olistěním. Stejně dobře se dají ještě vypěstovat otužilejší druhy salátu.

Také je nejvyšší čas si připravit záhon na podzimní výsadbu česneku. Jeho výsadba se nesmí uspěchat, aby stroužky zůstaly přes zimu skryté v půdě a nevyrašily ještě na podzim na povrch. Zároveň ale potřebují před příchodem tuhé zimy zakořenit. V září je tedy čas na přípravu záhonu, prokypření a odplevelení. Není vhodné čerstvě hnojit a je nutná změna stanoviště, aby nebyl česnek na stejném místě, kde se před časem sklidil. Potom stačí mít po ruce zdravou a namořenou sadbu a čekat na vhodný okamžik.

Na podzim jde také velice dobře využít pro pěstování skleník. I když už není doba pro teplomilné rostliny, stále si můžete ve skleníku před příchodem silných mrazů vypěstovat ředkvičky, pozdní kedlubny a salát. Jestliže máte rádi zjara ledový salát, můžete nechat ve skleníku menší sazenice i přes zimu, přikryté bílou textilií. Rostliny budou sice přes zimu vypadat jako zmrzlé, na jaře ale po první zálivce ožijí, a protože budou zakořeněné, rychle nastartují růst. Ve skleníku také přežije bez problémů v září přesazená pažitka nebo listová petržel, kterou můžete sklízet i přes zimu.

Zdroj: Slim379 / Shutterstock

Podzim je také obdobím pro výsev zeleniny, kterou budete sklízet následující rok už brzy zjara, sotva se příroda nadechne po tuhé zimě. Jde především o špenát, listovou petržel nebo kerblík. Ještě v pozdním říjnu a začátkem listopadu lze na připravené záhony vysít ranou karotku, salát, ředkvičky, cibuli a ozimé košťáloviny.

Jestliže máte rádi zjara ledový salát, můžete nechat přes zimu ve skleníku menší sazenice i přes zimu, přikryté bílou textilii. Rostliny budou sice přes zimu vypadat jako zmrzlé, na jaře ale po první zálivce ožijí, a protože budou zakořeněné, rychle nastartují růst.

Některé oblíbené záhonové bylinky můžete šetrně během září přemístit do truhlíků a dát do chladnější světlé místnosti, která je ochrání před mrazem, a tak je využijete ještě dlouho poté, co se zahrada uloží k zimnímu spánku.

Zdroj:

  • autorský článek