Hlad, stres nebo třeba ucpané dutiny. To vše může zapříčinit nepříjemný zápach z úst

Hlad, stres nebo třeba ucpané dutiny. To vše může zapříčinit nepříjemný zápach z úst
Nepříjemný zápach z úst nemusí být pouze známkou nedostatečné zubní hygieny. Tělo nám tímto způsobem ale může dávat najevo, že je s ním něco v nepořádku a že je potřeba jednat.

Příčin, proč mají někteří lidé větší problémy se zápachem z úst, než jiní je vskutku mnoho. Kromě zubní hygieny zde hraje roli také to, co jíme, ale také genetická složka, se kterou se bojuje podstatně hůře. Jak uvádí web zdravi.euro.cz, můžeme se setkat také s tím, že ačkoliv se snažíme jíst zdravě a kvalitně, dbáme na hygienu a v rodině mnoho lidí tyto problémy nemá, může být s naším tělem něco v nepořádku. 

Nevábný dech doprovází záněty

Zápach z dutin ústní může signalizovat například onemocnění některých vnitřních orgánů, ruku v ruce může jít například se zánětem slinivky, nebo zánětem jícnu. Neplatí to ale jen pro trávící soustavu, nýbrž i pro tu vylučovací. Pakliže nefungují správně například ledviny, dochází k hromadění toxických látek v těle, což se může projevit právě i na zápachu z úst.

Zdroj: Autor: Josep Suria / Shutterstock

Dozvuky nebo příchody nachlazení

Ucpané dutiny, nateklé mandle a jiné příznaky běžného nachlazení, rýmy, nebo chřipky se mohou taktéž projevit na zápachu z úst. A to jak během nemoci, tak po ní a dokonce ve chvíli, kdy ještě nemoc plně nepropuklo. 

Špatná skladba jídelníčku a hladovění

Nejlepší přirozenou prevencí proti zápachu z úst jsou sliny. Pakliže nepřijímáme potravu, zůstávají slinné žlázy v nečinnosti, a tak se nám mohou do úst dostat například výpary ze žláz trávících, což mnohdy není úplně příjemné. Kromě dostatečného pravidelného příjmu je také nutné dbát na správnou skladbu makroživin. Například pokud vynecháme sacharidy a začneme přijímat více bílkovin, než tělo zvládne zpracovat, začne se tak uvolňovat amoniak, který sám o sobě zrovna nevoní.

Hlavně se nestresovat

Vzpomeňte si na poslední moment, kdy jste cítili stres, nátlak, zkrátka kdy jste byli v nějaké nepříjemné situaci. V takovéto chvíli se začne vysoušet dutina ústní, no a to má za příčinu nevábný zápach z úst.

Zdroje: