Zakázané knihy: násilí v Harry Potterovi, skandální Lolita a odsouzený Medvídek Pú

Zakázané knihy: násilí v Harry Potterovi, skandální Lolita a odsouzený Medvídek Pú
Knihy jsou zakazovány od té doby, co existují a v mnohých zemích si lidé nachází důvody k jejich zákazu i dnes. Ať už to jsou skandální příběhy, politické či náboženské problémy, násilí nebo sex, strach z jejich četby a šíření vládne světem napříč kontinenty nezávisle na politickém zřízení jednotlivých států.

Nejčastěji se dnes stahují knihy ze školních knihoven. V amerických školách mnohdy stačí, když rodič jediného žáka vznese proti knize námitku, a kniha je ze seznamu doporučené četby odebrána. Mezi zakázanými knihami jsou často i takové, které bychom na černé listině vůbec nečekali.

Harry Potter

Jedna z nejúspěšnějších knih je zároveň literaturou nejčastěji zakazovanou. Kromě okultismu a satanismu jsou uváděnými důvody častý výskyt násilí ve scénách s odkazem na podporu lhaní a drzosti vůči dospělým. Ve spisu zakázaných knih stojí, že v sérii Harryho Pottera jsou vlastnosti jako lež, krádež a odmlouvání zobrazovány nejen jako dobré vlastnosti, ale jsou vyzdvihovány jako nezbytné k dosažení úspěchu ve společnosti. Žádný zákaz však nemění většinový názor dětí po celém světě, že kouzelný svět Harryho Pottera od J. K. Rowlingové vypráví hlavně o přátelství.  

Chaloupka strýčka Toma

O knize spisovatelky Harriet Beecher Stoweové se říká, že významně ovlivnila zákaz otroctví během války Severu proti Jihu v letech 1861–1865. Navzdory tomu byl příběh zakázán v některých amerických státech až do konce války.  

Hrozny hněvu

Román amerického autora Johna Steinbecka vydaný roku 1939 se stal bestsellerem a získal řadu ocenění. Vypráví o životě amerických farmářů, kteří se po vyvlastnění půdy v době hospodářské krize ocitají na hraně chudoby a odchází do Kalifornie, aby našli nové živobytí. Kniha byla roky zatracována a celé dílo v oblasti Kalifornie páleno. Dnes můžete na stejném místě navzdory minulosti nebo snad právě proto navštívit muzeum Johna Steinbecka. 

Lolita

Kniha rusko-amerického autora Vladimira Nabokova se dnes řadí mezi nejlepší novely 20. století. Ale ne vždy tomu tak bylo. Intimní zpověď čtyřicátníka Humberta Humberta o jeho vztahu s dvanáctiletou dívkou vzbudila krátce po svém vydání v roce 1955 velkou nevoli a do roku 1959 nesměla kniha překročit hranice Velké Británie.

Mezi zakázanými knihami se často objevovaly také knihy dětské. Poetický příběh Lewise Carolla Alenka v říši divů byl guvernérem čínské provincie Hunan označen za hrozbu, důvodem bylo polidšťování zvířat. Stejného odsouzení se dočkal mlsný Medvídek Pú. Problémem bylo také zobrazení žen v rolích silných a mocných postav v pohádkovém románu Čaroděj ze země Oz.