Zadržování vody v těle trápí většinu z nás. Jak to řešit?

Zadržování vody v těle trápí většinu z nás. Jak to řešit?
Zadržování vody v těle je problémem zejména při hubnutí, kdy se přebytečná voda často zaměňuje za tuk. Jak to rozlišit a bojovat proti nepříjemnému zavodňování organismu?

Jak poznat, že jde o vodu 

Prvním indikátorem, který napoví, že příčinou kolísající váhy není tuk, jsou rychlé výkyvy. Pokud došlo k viditelným změnám objemu během několika dní, bude na vině voda. Tukové zásoby se v takovém množství nevytvoří tak rychle. 

Zdroj: Autor: Tarasyuk Igor / Shutterstock

K zadržování vody může docházet trojím způsobem. Nejčastěji nabírá na objemu celé tělo, mohou ale také vznikat pouze lokální otoky například v oblasti kotníků nebo obličeje. V případě zbarvení a otoku končetiny může jít o zadržování vody v důsledku překážky v lymfatickém systému. Dalšími přidruženým příznakem je nadměrné pocení, celulitida, změna krevního tlaku, srdeční a dechová nedostatečnost. 

Udělejte si test 

Zda vaše tělo zadržuje vodu si můžete ověřit kdekoli během pár vteřin. Způsobů je hned několik. Na stehně nebo paži stiskněte palcem pokožku a rychle ji pusťte. Pokud se kůže navrátí, měla by být množství vody v těle v normálu. Pokud ovšem na moment zůstane viditelná prohlubeň, bude se jednat o zvýšené množství vody. Navíc by se mělo v místě stlačení objevit zvrásnění podobné tomu, jaké se vytvoří na konečcích prstů při dlouhém pobytu ve vodě. Pokud se rozhodnete pro odborné vyšetření, bude se hledat především příčina hromadění vody.

Pokud se kůže navrátí, měla by být množství vody v těle v normálu. Pokud ovšem na moment zůstane viditelná prohlubeň, bude se jednat o zvýšené množství vody.

Hledejte příčiny 

Nejčastější příčinou zadržování vody je špatná strava. Hlavním nepřítelem je obyčejná kuchyňská sůl. Maximální doporučená dávka soli je pro dospělého člověka 5 gramů za den. Toto množství zřejmě překračujete hned několikanásobně krát, zejména pokud často konzumujete chipsy nebo instantní potraviny. Některé potraviny ale naopak způsobují odvodnění. Funguje ovoce, zelenina nebo bylinky. Pozor dejte také na cukry, spíše, než ty jednoduché ve sladkostech, preferujte komplexní cukry. 

Důvod k zadržování vody může být také její nedostatek. Pokud začnete víc pít, organismus nebude mít potřebu si vytvářet zásoby tekutin. Pomoci si můžete také dostatkem pohybu, případně masážemi a návštěvou sauny. 

Zdroje: