Wuykü horoskop z doby starých tibetských buddhistů: Víte, jaké jste znamení a jaký bude váš rok 2023?

Wuykü horoskop z doby starých tibetských buddhistů: Víte, jaké jste znamení a jaký bude váš rok 2023?
V nehostinných Himalájích hluboko v horách žije tisíce let tibetský národ, známý jako kolébka buddhismu. Moudří mniši zde mimo své buddhistické vědění rozvíjeli také astrologii. Znáte horoskop Wuykü?

Wuykü – jeden z nejstarších horoskopů vůbec

Historie tohoto horoskopu sahá hlouběji než historie křesťanství a vyvinuli ho takzvaní Acolyté – lidé, jejichž úkol byl předpovídat budoucnost. V Tibetu se zrodil i tibetský horoskop, který je velmi podobný čínskému. Wuykü je však odlišný mnohem více. Znamení má totiž jenom čtyři a neřídí se podle vašeho roku narození, ale podle ročního období.

To dává větší smysl, zohledníme-li prostředí, ve kterém vznikl. Lidé si v dřívějších dobách sotva pamatovali, v jakém roce se narodili, pokud se to vůbec kdy dozvěděli. Ovšem jednoznačné bylo rozlišování ročního období, které národ neustále vnímal a přizpůsoboval se mu. 

Měsíce, které jsou přisouzeny jednotlivým znamením, jsou však posunuté, než jak jsme zvyklí, neboť v Himalájích funguje klima trošku jinak a například jaro jim začíná později než nám. Na zimu připadá Pavouk (leden, únor, březen), na jaře vládne Mravenec (duben, květen, červen), pokud jste se narodili v létě, tak jste znamení Škorpión (červenec, srpen, září) a pokud na podzim, tak jste Želva (říjen, listopad, prosinec).

Symbolika těchto zvířat přitom není náhodná, symbolizují jednotlivé bohy, které Tibeťané v té době uctívali.

Pavouk (leden, únor, březen)

Toto zimní znamení se vyznačuje velmi pevným zdravím. Děti narozené v té nejnáročnější části roku přirozeně mají podle starých Tibeťanů pevnější zdraví, už jen proto, že ho v té době přežili. Byl nedostatek jídla, venku tuhý mráz. V našich podmínkách již toto nelze tak jednoduše usuzovat, zimní děti mají stejné podmínky jako letní, nicméně odolnost jako taková vám zůstává. 

Velmi dobře se vám pak tato odolnost využívá například v práci, kde dosahujete vyšších postů v náročném prostředí. Umíte si jít za svým. Nejste ale příliš stabilní po finanční stránce a rádi utrácíte peníze. Alespoň si z nich ale zaplatíte věci, které vám pravidelně dělají radost.

Pavouk v roce 2023

Váš nadcházející rok bude ve jménu plnění si svých snů. Vy víte, co chcete, ale možná jste doteď svoje sny odsouvali na později. Letos byste se měli odvázat a pustit se do nich, budete k tomu mít skvělé příležitosti. Jste dostatečně silní k tomu, abyste jich dosáhli, i přes další překážky, které se mohou objevit. Co je tedy váš největší sen?

Mravenci mají rozvinutý smysl pro spolupráci v týmu. Zdroj: fizkes / Shutterstock

Mravenec (duben, květen, červen)

Tento malý živočich má u Tibeťanů velký obdiv. Díky jejich perfektním sociálním společenství, které tvoří, byli bráni za inteligentní tvory, které mají leccos společného s lidmi. Lidé narození v tomto znamení bývají také chytří a mají rozvinutý smysl pro spolupráci v týmu. Jste skvělí v práci, která vyžaduje koordinaci více lidí. Jste také loajální a neradi děláte změny, protože si vážíte prostředí, ve kterém jste vyrostli a získali svoje klíčové zkušenosti.

Jste velmi štědří a rádi obdarováváte svoje blízké nějakými dárky, aniž byste hleděli na to, jak moc to bude finančně náročné pro vás. Stejně tak si hýčkáte i svého partnera, pro kterého snesete i modré z nebe.

Mravenec v roce 2023

Vás něco neustále svazuje a kvůli tomu se nemůžou plně rozvinout vaše talenty. V roce 2023 budete mít ale příležitost začít důvěřovat své vlastní intuici, která vás povede k větší samostatnosti. Vaše sebevědomí poroste a bude se vám lépe dařit ve všech vašich životních směrech. Buďte upřímní k sobě i k druhým lidem, a jasně si pojmenujte, co chcete. Váš potenciál je velmi vysoký, nebojte se ho chopit.

Škorpión je nejšťastnější, když má okolo sebe rodinnou atmosféru. Zdroj: Dasha Petrenko / Shutterstock

Škorpión (červenec, srpen, září)

V buddhismu je škorpión zvláštní posvátný význam, neboť je toto zvíře spojeno s velkou logickou myslí a významnou hrdostí. Lidé narození v tomto znamení mají tendenci být zdravotně velmi zdatní, ačkoliv často je trápí zažívací potíže. Máte šanci dožít se požehnaného věku a mít velice prosperující život. Jste rodinný typ a nejšťastnější jste, když máte okolo sebe partnera, děti a teplý krb. Organizace je vaše oblíbené slovo a svoje finance si dobře hlídáte, takže s nimi nikdy nemíváte problém.

Škorpión v roce 2023

Váš letošní rok byl relativně pohodový, až na pár událostí, které jste hravě zvládli. Nemusíte se bát, následující rok bude pokračovat podobně. Užívejte si toho, je to vaše zásluha a měli byste si odpočinout. V klidu se taky můžete zaměřit na upevňování vašich vztahů. Je to motor vašeho života a radosti, máte rádi okolo sebe společnost, která vás rozesměje i podrží. Dejte si však pozor, i přemíra náklonnosti může dusit.

Želva (říjen, listopad, prosinec)

Osoby narozené jako želvy jsou velmi trpěliví jedinci. Jste důslední, máte rádi hluboké vztahy a upřednostňujete je před těmi prchavými. Můžete mít ale chatrnější zdraví a měli byste o sebe pravidelně pečovat. Ačkoliv nemáte rádi rychlá řešení, často býváte tak napjatí, že vám sáhnutí po skleničce nebo cigaretě nedělá problém. Měli byste si dát pozor a pohlídat si, aby se tyto škodlivé návyky nestaly silnější než vy. Financím se ale neradi věnujete, takže se může stát, že našetřit pro vás může být složitý úkol.

Želva v roce 2023

Pro dobro druhých jste se často přetěžovali a svoje pocity jste nedávali dostatečně najevo. V následujícím roce si ale mnohem více budete uvědomovat, jak nezdravý tento přístup je, a pokusíte se najít cestu zpátky k sobě. Nehrajte si vůbec na nic. Možná budete mít pocit, že tím ztratíte mnoho lidí okolo sebe, ale vy tyto osoby, které vás tak nepřijmou, nepotřebujete. Vaše skutečná rodina a přátele budou ti, kteří zůstanou, a těch se držte. Pocítíte více lásky od sebe i od okolí a to vám pomůže roztáhnout křídla.