Vytáhněte děti ven aneb jak vytvořit zábavné a naučné stezky pro děti

Vytáhněte děti ven aneb jak vytvořit zábavné a naučné stezky pro děti
Každý z nás si jistě pamatuje alespoň jednu stezku za pokladem, kterou nám rodiče, sourozenci nebo oddíloví vedoucí v dětství přichystali. Vytvořit zábavnou nebo naučnou trasu může být velmi snadné. Zvolte si téma, které vaše děti zajímá a připravte jim trasu přímo na míru.

Jaké téma vybrat

Na jaře nám příroda nabízí mnoho zajímavých témat. Můžeme hledat jarní byliny, květiny, pozorovat pučící stromy, vylézající hmyz nebo ptáky. Jarní přírodovědnou stezku můžete doplnit otázkami pomocí, kterých si děti doplňují odpovědi do křížovky a z ní se dozví, kde je ukrytý poklad. Úplně nejmenším dětem udělejte stezku pohádkovou s lesními vílami a skřítky, ty vytiskněte nebo máte-li více času, namalujte a schovejte na označená stanoviště. Děti musí nasbírat určitý počet pohádkových postav, aby se dozvěděly, kde je ukrytý poklad. Těm nejstarším naopak přichystejte trasu dobrodružnou, kde budou muset zdolat překážky, např. potok, skálu nebo pořádný kopec. Pošlete je na místo, které ještě neznají, trasa kolem domu už je opravdu bavit nebude.  

Můžeme hledat jarní byliny, květiny, pozorovat pučící stromy, vylézající hmyz nebo ptáky.

Co budete potřebovat

Trasu můžete označit klasicky fáborkami, šipkami nebo vytvořte audio nahrávku s popisem trasy (pro starší), případně mapu klasickou či elektronickou s GPS souřadnicemi (v takovém případě zkontrolujte, zda mají děti nabitou baterii.) Kartičky s úkoly a obrázky schovejte do plastových fólií proti namočení, úkrytů, kam je schovat je v přírodě nespočet. A na závěr se vám bude hodit krabička na poklad a něco do ní. 

Zdroj: Autor: Maria Sbytova / Shutterstock

Poklad

Poklad ukryjte na místo neobvyklé, něčím výjimečné, ale bezpečné. Může to být ve větvích, v potoce pod kamenem, na posedu nebo v pařezu. Ubezpečte se, že je opravdu dobře schovaný a do té doby, než děti dorazí na místo jej nikdo neobjeví. Jako poklad může být obyčejná plastová krabička s perníčky nebo plechovka s bonbony. Plánujete-li stezek více, připravte dětem například karty zvířat, ze kterých si postupně vytvoří sbírku.