Jak se vypořádat s vyhořením podle znamení zvěrokruhu

Jak se vypořádat s vyhořením podle znamení zvěrokruhu
Neustálé vyčerpání, klesající trpělivost, nadměrná chuť, či naopak nechuť k jídlu. To vše může signalizovat vyhoření. Pojem vyhoření je často spojován s prací. Vyhoření v zaměstnání je specifický druh stresu, který zahrnuje fyzické nebo emocionální vyčerpání, snížený pocit úspěchu, a dokonce ztrátu identity.

Viníkem určitě může být práce, ale také cokoli, co příliš dlouho zatěžuje váš organismus. Pokud se například nepřetržitě staráte o nemohoucího rodiče, učíte se na zkoušky nebo příliš intenzivně paříte, můžete se s vyhořením setkat velice rychle.

Vyhoření vám může připadat jako prostá únava, ale je v tom mnohem více. Pokud se příliš dlouho neřeší, může vést k užívání návykových látek, srdečním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku, cukrovce 2. typu, nespavosti nebo snížení imunity.

Abychom vám pomohli zmírnit bolest z pocitu přepracování, shromáždili jsme několik užitečných tipů pro jednotlivá znamení zvěrokruhu, jak se z vyhořením vypořádat.

Beran (21. 3. – 19. 4.)

Jste ohniví a svéhlaví a vyhoření můžete potlačovat tak dlouho, jak jen to půjde. Když jste zahlceni stresem, je důležité, abyste si udělali čas sami pro sebe. Zaběhejte si, přečtěte si dobrou knihu nebo se jděte projít do parku. Zamyslete se nad svou aktuální situací a naplánujte další kroky. Zůstaňte chvíli jen sami se sebou.

Býk (20. 4. – 20. 5.)

Rádi dáváte věci do pořádku, ale vyhoření ovlivnit nemůžete. Proto je pro vás čas strávený mimo stresovou situaci klíčový. Vydejte se na dlouhý výlet do přírody a zůstaňte tam klidně i několik dní. To pomůže ulevit vaší přepracované mysli. Vyrazte ven.

Blíženec (21. 5. – 20. 6.)

Jste velmi inteligentní a společenští a máte dar být neustále zaneprázdněni, ale přesně to může vést k vyhoření, pokud toho na sebe naložíte příliš mnoho. Užívejte si zdánlivě obyčejné věci jako jsou západy slunce, dlouhé procházky, čas strávený v lese nebo parku. Je důležité umět se zastavit, pokud je toho na vás už příliš. Udělejte krok zpět.

Rak (21. 6. – 22. 7.)

Často se staráte o druhé a řešíte jejich problémy na úkor těch svých. Musíte si uvědomit, že je důležité ustoupit a zamyslet se nad tím, co potřebujete a chcete vy sami. Udělejte si výlet do přírody, objednejte si den v lázních nebo si vezměte osobní volno v práci a srovnejte si myšlenky. Dejte přednost sobě.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Jste odvážní a stateční a rádi se pohybujete ve společnosti přátel, kteří vám zvednou náladu. Pokud právě zažíváte vyhoření, pomůže vám víkendový pobyt nebo alespoň zábavný den s nejlepšími přáteli. Obklopte se přáteli.

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Vyzkoušejte něco nového. Jste přehnaně přemýšliví a můžete zažívat vyhoření, aniž byste si to uvědomovali. Zkuste vyrazit na výlet bez konkrétního cíle nebo podnikněte něco mimo svou komfortní zónu. Vyzkoušejte si, jaké to je, když se vám daří.

Váhy (23. 9. – 22. 10.)

Často se příliš roztahujete, pokud jde o plány nebo o účast na pracovních akcích. Je pro vás proto důležité najít rovnováhu uvnitř sebe sama. Nákupy, návštěva muzea nebo dopoledne strávené na farmářském trhu vám pomohou obnovit vnitřní klid. Najděte rovnováhu.

Štír (23. 10. – 21. 11.)

Jste nejsmyslnějším znamením z celého zvěrokruhu, a tak pro vás může být užitečné, pokud právě prožíváte pocit vyhoření, dopřát si péči o tělesnou schránku. Ať už se jedná o sexy masáž vaší drahé polovičky nebo o relaxační koupel se svíčkami a hudbou, dopřejte si chvíli volna a nechte se hýčkat. Rozmazlujte se.

Střelec (22. 11. – 21. 12.)

Ze všech znamení zvěrokruhu jste to právě vy, kdo nejvíc miluje cestování. Pokud zažíváte vyhoření, naplánujte si výlet. Ať už se jedná o vzrušující místo v zahraničí či klidnou krásu zapadlého koutu v Čechách, pomůže vám to soustředit se na něco jiného než na zdroj vašeho vypětí. Sbalte si kufr.

Kozoroh (22. 12. – 19. 1.)

Jste workoholik s pevnou kázní, to ovšem neznamená, že nemůžete vyhořet. Odpočinout si od práce či jakéhokoli jiného stresoru je velmi potřebné. Vydejte se tedy na pohodovou vyjížďku na kole nebo na výlet vlakem. Odreagujte se od práce.

Vodnář (20. 1. – 18. 2.)

Jste kreativní a vynalézaví, rádi přemýšlíte a tvoříte. Pro vás je důležité, abyste si na chvíli odpočinuli od technologií a našli v sobě klid. Odložte telefon a naplánujte si den pro sebe, zkuste meditovat nebo si užijte lekci jógy. Vypněte telefon.

Ryby (19. 2. – 20. 3.)

I když máte tendenci dávat všechny ostatní na první místo, pokud jde o pocit vyhoření, měli byste vyhledat kontakt s dobrým posluchačem. Raději si promluvte se starým přítelem místo toho, abyste vše dusili v sobě. Zavolejte kamarádovi.

Zvládnout emocionální, fyzické a duševní následky není jednoduché, ale teď už víte, co konkrétně vám může pomoci.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.bustle.com