Jak vyčistit látkovou, semišovou nebo koženou sedačku? Vyčištění pohovky zvládnete svépomocí

Jak vyčistit látkovou, semišovou nebo koženou sedačku? Vyčištění pohovky zvládnete svépomocí
Pohovku používáme každý den, a proto bychom měli mít v rukávu ta správná esa na to, jak ji vyčistit. Jak vyčistit látkovou sedačku? Co budete potřebovat na čištění semišové sedačky? Co dělat, aby vaše sedačka nezapáchala? To vše a mnohem více vám prozradíme!

Při čištění sedačky zohledněte materiál

Způsob čištění pohovky hodně závisí na jejím materiálu. Na každý materiál platí něco jiného. Pro všechny však platí tato univerzální pravidla:

  • Skvrnu na sedačce se pokuste odstranit vždy co nejdříve, ne až zaschne.
  • Při čištění sedačky zapomeňte na hrubou sílu a tvrdé kartáče, které by povrch sedačky mohly nenávratně poškodit.
  • Vyhněte se bělidlům a všem agresivním čističům, které mohou způsobit ještě větší paseku.

K volbě čisticího prostředku by vás mohly navést i jednotlivé značky na materiálu vaší pohovky. Na štítku vaší sedačky můžete najít tato písmena:

  • W – tento symbol znamená, že lze sedačku čistit za pomoci vody, 
  • S – k čištění sedačky nelze použít vodu, nýbrž jen čistidla na bázi rozpouštědel, 
  • WS – sedačku s tímto označením lze čistit vodou i prostředky na bázi rozpouštědel,
  • X – pohovku s tímto označením lze čistit jen nasucho vysáváním. 

Jak vyčistit látkovou, semišovou nebo koženou sedačku?

Látkové sedačky jsou velmi pohodlné, jejich nevýhodou je to, že v případě světlých sedaček jsou skvrny vždy dobře viditelné. Látkové sedačky můžete klidně vyprat i čisticím strojem na čalounění. Ten však doporučujeme pouze v případě, je-li sedačka opravdu hodně špinavá. Pokud vás na sedačce trápí pouze lokální skvrny, vezměte do ruky jemný kartáček a hadřík a pokuste se je vyprat. Plošnému namáčení sedačky bychom se vyhnuli už kvůli riziku špatného uschnutí sedačky a možnému zatuchnutí. 

Na čištění sedaček můžete použít směs jedlé sody a octa, kterou nanesete na skvrnu, necháte působit a poté ji jemně vyčistíte.

Semiš nesnáší hrubou sílu

Semišová sedačka zase nesnáší hrubou sílu. Suchou skvrnu zkuste ze sedačky jemně vydrolit za pomoci zubního kartáčku. V případě, že se jedná o skvrny od fixu nebo vína, použijte alkoholový roztok v rozprašovači. Naneste na skvrnu, nechte působit a pak setřete.

U kožené sedačky nezapomeňte na ošetření voskem, Foto: Gaf_Lila / Shutterstock

U kožené sedačky nezapomeňte na ošetření voskem

Na koženou sedačku pak jděte s horkou vodou s příměsí jemného mýdla. S tímto roztokem koženou sedačku umyjete raz dva. Po uschnutí ji pak nezapomeňte ošetřit voskem, aby kůže neztvrdla a nepopraskala.

Zapáchá vaše látková sedačka?

Zapáchá vaše látková sedačka? Zápachu se můžete zbavit díky prášku jedlé sody. Jedlou sodu ve velkém množství nasypte na sedačku, jemným kartáčkem ji zapracujte do tkaniny a nechte působit nejlépe přes noc. Ráno prášek jedlé sody pečlivě vysajte vysavačem. Jedlá soda na sebe naváže nečistoty a hlavně zápach. Skvělým tipem je k jedlé sodě přimíchat i vonnou esenci, která vaši pohovku provoní.

 

Zdroje: