Co dělat pro důkladné vyčištění matrace?

Co dělat pro důkladné vyčištění matrace?
Matraci, na které každou noc spíme, s námi bohužel sdílejí i miliony roztočů. Jejich trus přitom způsobuje vážné alergické reakce. Každou matraci je čas od času potřeba pořádně vyčistit a její čistotu udržovat. Jak na to?

Zvažte, jestli není čas na novou matraci

Než se pustíte do čištění matrace, zvažte, zda to má smysl. Pokud je matrace už hodně stará, proleželá a neplní svůj účel, je nejlepší ji vyhodit a koupit novou. Vaše záda vám za to budou vděčná. Víte, že je doporučeno matraci měnit každých 7 let?

Matraci plošně nikdy nenamáčejte

U matrace nastává problém s její velikostí. Nejde ji strčit do pračky a vyprat na 60 °C. Problematické je i její usychání. Kdybyste matraci plošně namočili a poté by špatně uschla, zatuchla by a začaly by se v ní tvořit nebezpečné plísně. Pokud tedy přistoupíte k mokrému čištění, snažte se vždy jen o povrchové a lokální namočení matrace.

Výhodu mají ty matrace, které mají stahovací potah. Ten lze vždy vyprat na teplotu minimálně 60 °C. Právě taková teplota spolehlivě ničí všechny roztoče.

Jak čistit matraci jedlou sodou?

Kromě běžných skvrn od jídla se na matraci často objevují skvrny od moči. Ty zapáchají, a proto je na ně vhodné použít jedlou sodu nebo ocet – obě tyto přísady dobře pohlcují zápach.

  • Skvrnu od moči dobře vysušte.
  • Smíchejte jedlou sodu s vodou v takovém poměru, aby vám vznikla hustá pasta.
  • Pastu z jedlé sody naneste na skvrnu a nechte působit.
  • Vymyjte pastu z matrace hadříkem namočeným v teplé vodě s octem.
  • Vyčištěné místo nechte dobře uschnout. Klidně si pomozte fénem na vlasy.
  • Zbytky uschlé jedlé sody vysajte vysavačem.
 Na matraci často objevují skvrny od moči, Foto: Olga Aniven / Shutterstock

Jak ještě čistit matraci?

Pro udržení čistoty pomůže, když matraci pořádně vysajete pomocí nástavce na čalounění. Pokud vaše matrace zapáchá, nasypte na ni prášek jedlé sody a pořádně ho zapracujte do tkanin. Jedlou sodu nechte v matraci působit nejlépe přes noc, klidně i 24 hodin. Pak matraci pořádně vysajte. Prášek jedlé sody na sebe naváže nečistoty a hlavně zápach, aniž byste matraci museli namáčet.

Víte, že roztoči nesnášejí slunce a vzduch? Proto v ložnici často větrejte a pokaždé, když budete mít možnost, umožněte slunečním paprskům přístup k vaší matraci. V zimních mrazech s roztoči můžete zatočit tak, že matraci vystavíte mrazu a necháte je vymrznout. Také pomůže, když:

  • Budete často měnit prostěradlo,
  • opatříte matraci nepromokavým chráničem, pokud hrozí její pomočení či jiné větší zašpinění (například po úrazech a při nemocích),
  • vyhnete se jídlu v posteli.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.architecturaldigest.com