Vláknina a její přínos pro organismus

Vláknina a její přínos pro organismus
Vláknina je důležitou složkou stravy, je nezbytná pro správnou funkci trávicího systému a působí také jako prevence onkologických onemocnění. Jak ji svému tělu jednoduše dopřát?

Funkce vlákniny

Vláknina je důležitá pro správné fungování střev – působí proti zácpě, je nutná pro prevenci či léčbu hemoroidů, a také nezbytná pro prevenci rakoviny střev. Vláknina zvětšuje objem stolice a snižuje cholesterol. Doporučená denní dávka je zhruba 30 g, ovšem běžná populace přijímá pouhou polovinu tohoto množství. Odborně je vláknina složena z polysacharidů z buněčné stěny, které nejsou štěpitelné trávicími enzymy.

Zdroj: Autor: Alexander Raths / Shutterstock

Vláknina v přirozené podobě

Chcete-li tělu dodat potřebnou vlákninu, měli byste do svého jídelníčku pravidelně zařadit zeleninu a ovoce. Zřejmě se na vás zelenina a ovoce valí ze všech „chytrých“ rad k lepšímu zdraví, ale vězte, že je to přirozená forma, jak do svého těla dostat důležité a zdraví prospěšné látky. Celozrnné pečivo, ovesné vločky, otruby či celozrnné těstoviny vám také zvýší obsah vlákniny v potravě a vy nebudete nuceni kupovat drahé doplňky stravy.

Vláknina je důležitá pro správné fungování střev – působí proti zácpě, je nutná pro prevenci či léčbu hemoroidů, a také nezbytná pro prevenci rakoviny střev.

Jaké jsou další zdroje vlákniny?

Vlákninu obsahují téměř všechny potraviny rostlinného původu. Poměrně vysoké množství je ukryto například v hrachu a dalších luštěninách, kukuřici, banánech či švestkách. Tyto potraviny podporují střevní peristaltiku. Fíky, datle a sušené ovoce jsou také jejím skvělým přírodním zdrojem. Pokud si přejete tělu pravidelně dodávat vlákninu, existují doplňky stravy – ty vám však pestrou stravu nenahradí.

Kolik vlákniny je ve 100 g potravin:

  • luštěniny - 15 g,
  • pohanka – 10 g,
  • celozrnné pečivo – 7 g,
  • rýže – 5 g.

Správným stravováním si pomůžete ke zdravému trávicímu ústrojí.

Zdroj: