Jaké vitamíny a minerály by měly užívat ženy v menopauze?

Jaké vitamíny a minerály by měly užívat ženy v menopauze?
S obdobím v životě ženy, zvaném menopauza, je spojena řada nepříjemných problémů, které dokážou potrápit. Patří sem zejména přibývání na hmotnosti, osteoporóza i horší kvalita pleti nebo vlasů. Které vitamíny ženám prospějí?

Vitamín D

Dostatek vitamínů potřebuje každý člověk po celý svůj život. V menopauze, která u žen obvykle nastává mezi 45. a 50. rokem jejich věku, je dobré se postarat o to, aby určité vitamíny v potravě rozhodně nechyběly. Je to zejména vitamín D, jenž má přímý vliv na kvalitu stavby kostí. V době, kdy dochází k vyhasínání pohlavního ženského cyklu, a tedy také ke snížení produkce ženských pohlavních hormonů, se může objevit osteoporóza. Není to právě ideální stav, protože vede k řídnutí kostí, jejich větší lámavosti. Určitě je na místě vitamín D dodávat i ve formě potravinových doplňků, radí Kathy W. Warwick, R.D., CDE z magazínu Medical News Today.

B-komplex

Pro zdravý vzhled pokožky a normální funkci imunitního systému a srdce jsou nezbytné vitamíny skupiny B. Zároveň přispívají ke snížení pocitu únavy a ke tvorbě červených krvinek. Lze je dodávat formou potravinového doplňku, nebo svůj jídelníček rozšířit o dostatečné množství mléka, vajec, masa, listové zeleniny a luštěnin.

Železo, hořčík, zinek

Nedílnou součástí biochemických pochodů v lidském těle jsou také minerály. Železo podporuje tvorbu červených krvinek. Hořčík působí proti nervozitě a podrážděnosti, což jsou stavy v menopauze běžné, a v pozitivním smyslu ovlivňuje činnost svalů a nervů. Zinek zlepšuje paměť, která už po padesátce nemusí tak dobře sloužit.

Olej z pupalky dvouleté

Bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin je za studena lisovaný olej z pupalky dvouleté, který by si měly dopřát i ženy v menopauze. David Railton jej doporučuje, protože pomáhá při depresích i ženských potížích, udržuje normální stav pokožky a předchází projevům stárnutí. Preventivně se užívá i u cévních chorob, jako je například vysoký krevní tlak nebo vyšší hladina cholesterolu v krvi.

Aby se žena udržela fit i po padesátce, měla by svůj jídelníček obohatit o potřebné vitamíny a minerály a do svého denního režimu zařadit pravidelný pohyb. Ten totiž má kladný vliv na fyzickou kondici i psychiku.

Zdroj: