"Nepotopitelná" Violet: Nebojácná zdravotnice, která přežila zkázu Titanicu a dalších dvou lodí, odvahu nikdy neztratila

"Nepotopitelná" Violet: Nebojácná zdravotnice, která přežila zkázu Titanicu a dalších dvou lodí, odvahu nikdy neztratila
Violet Constance Jessop byla mladá a podnikavá dívka, která se rozhodla, že bude pracovat na zámořské lodi. Život k ní nebyl v dětství příliš laskavý, onemocněla tuberkulózou a poté, kdy se zdálo, že má nejhorší za sebou, zemřel jí otec.

To bylo v období, kdy žila s rodinou v Buenos Aires. Po smrti otce se matka rozhodla, že se rodina odstěhuje do Anglie. Violet bohužel musela opustit školu a jít vydělávat, aby pomohla matce uživit ještě mladší bratry. Nastoupila do práce jako pokojská, ale šlo o dlouhé směny s mizerným platem. Když se jí naskytla ve 24 letech příležitost nastoupit jako servírka na zaoceánský parník White Star Line, tak ji využila. Práce se jí ale nelíbila, protože se plavila přes severní Atlantik za velmi špatného počasí. Z nouze nastoupila na zaoceánský parník Olympic, dvojníka Titanicu.

Tragická nehoda Olympicu

20. 9. 1911 byla Violet na palubě plné cestujících a proplouvali úžinou Solent. Tam do nich narazil křižník HMS Havke a při srážce byla loď vážně poškozená. Přesto se Olympic dostal až do přístavu. Loď čekala dlouhodobá oprava.

Zdroj: Autor: Everett Collection / Shutterstock

Přežití potopení Titanicu

Violet, na které nehoda nezanechala žádnou stopu, přijala práci na parníku Titanic. Loď vyplula 10. 4. 1912. Na lodi bylo součástí posádky pouze 23 žen. Za čtyři dny britský parník narazil do obrovského ledovce a loď se začala potápět. Při katastrofě zemřelo mnoho lidí zbytečně. V panice záchranné čluny odplouvaly poloprázdné, protože lidé v nich se báli, že je potápějící se loď stáhne. Violet měla štěstí, že pracovala jako služebná v první třídě, a když z ní evakuovali ženy a děti, dostala se do záchranného člunu. Po osmi hodinách plavby ledovou vodou byli cestující člunu č. 16 zachránění lodí Carpathia. 1523 cestujících takové štěstí nemělo.

Byla jedním ze dvou lidí, kteří přežili tyto 3 tragické události.

1. světová válka a další námořní dobrodružství

Během války si Violet udělala zdravotnický kurz a pracovala pro Červený kříž. V roce 1916 nastoupila jako zdravotnice na další zaoceánský parník HMHS Britannic. Když parník najel 21. listopadu ve Středozemním moři na minu, poškozená loď se začala potápět. Violet se opět podařilo dostat na záchranný člun. Dva z člunů byly staženy do rotujících šroubů potápějící se lodí. Téměř všichni lidé na nich zahynuli. Violet stačila ze člunu vyskočit, ale udeřila se do hlavy. Z vody jí naštěstí vytáhla posádka jiného člunu a dovezla do bezpečí.

42 roků na moři

Odvážná žena i po válce zůstala pracovat pro lodní společnost. Mezi svými dobrodružnými cestami se stačila vdát a zase rozvést. Manželství bylo bezdětné. Na penzi si koupila domek z 16. století v Suffolku v Anglii a v poklidu žila až do 83 let, než ji selhalo srdce. Byla jednou z posledních přeživších dospělých z legendárního parníku Titanic. Na moři pracovala 42 let. Byla jedním ze dvou lidí, kteří přežili tyto 3 tragické události.

Zdroje:

  • https://www.encyclopedia-titanica.org/titanic-survivor/violet-constance-jessop.html
  • https://museumhack.com/violet-jessop/