Viceprezidentkou Spojených státu bude Kamala Harrisová, černoška a dcera imigrantů

Viceprezidentkou Spojených státu bude Kamala Harrisová, černoška a dcera imigrantů
Krátce po oficiální výhře Joe Bidena v prezidentských volbách obletělo internet video, ve kterém Harrisová přes telefon prvně gratuluje nastávajícímu prezidentovi. Letošní volby nepřinesly pouze výhru demokracie a milionů Trumpových odpůrců, ale také inovativně přisoudily úřad viceprezidenta ženě.

„Dokázali jsme to, Joe. Budeš příštím prezidentem Spojených států.“ Tak zněla první slova k Bidenovi, která zazněla z úst Kamaly Harrison, budoucí viceprezidentky USA. 

Její otec Donald J. Harrison do Spojených státu imigroval z Jamajky, matka Shyamala Gopalan z Indie. Narodila se v roce 1964. Na Howardské a Kalifornské univerzitě studovala politologii, ekonomii a práva. Kariéru započala jako zástupkyně okresního státního zástupce, odtud si vvydobyla místo státní zástupkyně a později také ministryně spravedlnosti Kalifornie. V době kandidatury její kampaň finančně podpořil Donald Trump. V roce 2017 byla zvolena do senátu za stát Kalifornie. 

V lednu 2019 oznámila kandidaturu v letošních prezidentských volbách, koncem stejného roku ji ale pro nedostatek finančních prostředků stáhla. Ještě na podzim ale byla jedním z horkých kandidátů, když zazářila v prvním kole předvolebních debat. Tehdy zaútočila přímo na Bidena, napadala jeho nevyhraněné postoje k rasové problematice a také jeho spolupráci se senátory, kteří podporují rasovou segregaci. Ohrožen jejím výkonem se tehdy cítil i Donald Trump, u něhož se objevilo několik pokusů Harrisovou veřejně zdiskreditovat.

Biden se ještě před primárními volbami zavázal, že jako svého viceprezidenta zvolí ženu. Jako jednu z celkem jedenácti kandidátech ji nominoval sám nastávající prezident, post jí byl přidělen v srpnu na stranickém shromáždění Demokratů. Faktorů, které mluví pro zvolení právě Harrisové jako spolukandidátky, je hned několik. Volba ženy, navíc nebělošské, je mezi Demokraty populárnější. S Bidenem má společnou středovou, spíše než extremistickou politickou orientaci. Dalším plusem pro ni byla angažovanost proti rasismu, pokusy o zvýšení integrace menšinových ras do společnosti. Mezi její další cíle patří legalizace marihuany, přísnější tresty pro drobné přečiny a také dostupnější zdravotní péče. 

Viceprezident USA je druhým nejvyšším představitelem státu a případně prvním možným nástupcem do úřadu prezidenta. Ve vládě Donalda Trumpa tento post zastává Mike Pence. Jeho plánovanou kandidaturu v roce 2024 by však současný přístup prezidenta k prohraným volbám mohl poškodit. Zvažuje tedy odstoupení z funkce a distancování se od Trumpa.