Věštecké a prorocké noční sny

Věštecké a prorocké noční sny
Sen se vytváří ve spánku během procesu snění. Zdrojem pro sny jsou vnější podněty a vzpomínky spícího. Lidstvo odedávna fascinují především tzv. věštecké sny. Mohou sny skutečně předpovídat budoucnost? Kde se tyto sny berou a existují případy, kdy se prorocké sny naplnily?

Co je to sen?

Sen mohou tvořit iluzorní hlasy či jiné vjemy. Takovýto zážitek je mimo kontrolu spícího člověka. Sen mohou doprovázet značně silné emoce. A to i ty negativní. Pak se takové sny označují jako noční můry nebo noční děsy.

Sny jsou našimi každodenními průvodci, ale jsou i středobodem zájmu moderní vědy. Neurovědci se je snaží prozkoumat, pro psychoanalytiky sny představují významný nástroj.

Myslíte si, že právě vám se nic nezdá? I na to mají soudobé výzkumy odpověď. Sny se nám ve skutečnosti zdají, dokonce každou noc několik. Jen si je většinou nepamatujeme.

Už po 5 minutách totiž zapomeneme až 50 % snů a vzpomínek na noční snění rapidně ubývá s každou následující minutou.

Co jsou věštecké sny?

Věštecké sny jsou mentálním prožitkem, který nepřestává fascinovat hlavně milovníky záhad.

Znám je například případ jisté Winnie Wilkinson, jíž se zdálo o ženě, která jí přišla oznámit, že se pan Wilkinson zranil pádem z lešení. Ve skutečnosti žila paní Wilkinson se svým mužem v odloučení a chystali rozvod. Nicméně když se v 15:12 probudila, předtucha jí nedopřála klid v duši a rozhodla se raději zavolat zaměstnavateli svého stále ještě manžela. Podle něj byl v pořádku. Až do následujícího dne. Přesně v 15:12 se s jejím manželem zhroutilo lešení a pan Wilkinson v důsledku této nehody zemřel.

Pro příklad dalších věšteckých snů nemusíme chodit nijak daleko. Nevyhýbají se ani slavným osobnostem, John Lennon si prý takto předpověděl svou smrt a stejné vize údajně měl i Abraham Lincoln.

Nevysvětlitelným je i zážitek boxerské legendy Sugar Raye Robinsona. Před zápasem proti Jimmymu Doylovi se mu zdál sen, v němž soupeře praštil, ale ten zůstal ležet bezvládně na zemi. Na svého trenéra v osudný den naléhal, že zápasit nepůjde, do ringu však nastoupil. Po ráně pěstí zůstal Doyle nehybně ležet a Robinson si okamžitě vybavil svůj sen. Za několik hodin po osudném okamžiku zraněný v nemocnici umírá.

Mohou se prorocké sny naplnit?

Již zmiňovaná neschopnost si sny pamatovat a adekvátně je pak i interpretovat komplikuje jakoukoli snahu o dešifrování jejich významu. Přesto se o to snaží nejen milovníci záhad, ale také seriózní odborné výzkumy.

Takzvané prekognitivní sny zažívá podle dostupných informací dokonce 15 až 30 % populace. Hned ve 40 % případů se tyto sny dočkaly už během následujícího dne naplnění, konstatují překvapivě závěry soudobých studií.

Jak je to možné?

Veskrze racionální vysvětlení prorockých snů nabídla například neuroložka Isabelle Arnulf, která se se svým týmem věnovala právě této problematice. Podle ní sny nepředcházejí zlomovou událost v našem životě, ale naopak. Jinými slovy, pokud v našem životě nastane situace, která nás zasáhne, může to v nás zároveň probudit vzpomínku na dosud zasunutý sen.

Jak už bylo uvedeno, sny se zdají každému a většinou si je nepamatujeme. Navíc jsou jich tisíce. Je tedy poměrně značná pravděpodobnost, že se skutečná událost naopak, řekněme, „strefí“ do snu.

Skeptikem ohledně věšteckých snů a tzv. mimosmyslového vnímání je například americký psycholog David G. Myers. Ten poukázal na to, že většina předpovědí nevybočuje z roviny náhody. Navíc dokládá jako argument, že předpovědět významné události, jako byly například teroristické útoky z 11. září 2001, se v uplynulých letech nepodařilo. Český klub skeptiků Sisyfos však současně připouští, že schopností vnímat není obdařen pouze člověk. Také jiní živočichové jsou vybaveni receptory, které jsou schopné reagovat na elektrické nebo magnetické signály. Nabízí se tedy otázka, zda právě to může být vysvětlením oněch záhadných vhledů do budoucnosti.

Odpověď na ni však stále hledáme.

Zdroje: