Veganská dieta a její přínos

Veganská dieta a její přínos
Vegani vynechávají obvykle ze své stravy maso, ryby a drůbež stejně jako vegetariáni. Nicméně veganství zachází ještě dál, vylučuje veškeré živočišné produkty, tudíž i vejce a mléčné výrobky. Jídelníček se tím celkově zužuje na okruh několika skupin potravin. Můžete jíst ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy, semena a luštěniny.

Proč veganská dieta?

Důvodů je víc. Pokud ji držíte správně, dodá vám velké množství živin. Dále pomáhá snížit riziko chronických onemocnění a může pomoci i při hubnutí, což je pro mnoho lidí hlavní motivací, pokud pomineme etické, ekologické a zdravotní důvody.

Rizika veganské diety

Mezi zápory jednoznačně patří riziko nedostatku některých živin. Problém je, že mnoho lidí si neumí správně poskládat svůj jídelníček. Pokud chcete, aby veganská dieta měla opravdu přínos pro zdraví a zároveň shodit nějaké to kilo, je potřeba o stravě hodně přemýšlet. Nezdravě stravovat se mohou i vegani. Pokud budete místo zeleniny a ovoce konzumovat náhražky masa a sýrů, hranolky a veganské dezerty, nemůžete očekávat výrazné zlepšení zdravotního stavu ani shození kil.

Opravdu pomůže zhubnout?

Když se podíváte ne vegany, bývají opravdu hubenější než většina populace běžně konzumující maso a tučné výrobky. Je to jedna z cest, jak se projíst ke štíhlé postavě. Přesto je nutné se zamyslet, zda právě vegani nemají sklon kromě zdravé stravy i ke zdravějšímu životnímu stylu a už to jim dává jisté výhody.

Svou roli hraje také to, že veganská strava obsahuje více vlákniny, cítíte se tak dříve nasyceni a nemáte tendenci jít znovu do lednice.

Při správné skladbě jídelníčku, což je stěžejní, přijímáte výrazně méně kalorií. Odpověď je tedy ano, veganská strava vám pomůže zhubnout, obzvlášť pokud se stravujete zcela běžně.

Různé způsoby veganské diety

Dá se na ni nahlížet různě. Je mnoho způsobů, jak veganskou dietu držet. Můžete začít pozvolna a pouze používat náhražky u pokrmů, které se běžně vyskytují ve vaší kuchyni. To je jeden ze způsobů, ale kaloricky vám pravděpodobně příliš nepomůže. Další možností je celozrnná veganská strava, založená převážně na celozrnných výrobcích. Kormě nich konzumujete luštěniny, ovoce, zeleninu, semena. Je to velmi zdravý způsob.

Příklad veganského oběda, Zdroj: Elena Eryomenko

Vegansky se dá praktikovat i raw food, což znamená, že budete jíst pouze tepelně neopracovanou potravu. Syrové ovoce, zeleninu, ořechy, semena. Případně tepelně opracované do 48 stupňů.

Pak je možné se zaměřit na menší obsah tuku, vynechat ořechy, avokádo a vsadit převážně na ovoce. V tomto případě se jedná o frutariánství. Nebo se můžeme rozhodnout držet vysokosacharidovou dietu a zaměřit se na brambory, rýži, kukuřici.

Existuje mnoho způsobů, jak můžeme téma veganské diety uchopit, a ne všechny nám pomohou zhubnout. Ne všechny nám dají dostatek energie a živin, proto je potřeba hodně promýšlet jídelníček. Buďte na sebe hodní a pokud chcete veganství opravdu správně využít, zaměřte se na celkovou skladbu jídelníčku a živin a především poslouchejte své tělo. Pokud budete mít málo energie a nebude to směr pro vás, bude pro vás třeba vegetariánství nebo úplně jiný typ diety.

Jak začít?

Je to pro vás a chcete do toho jít naplno? Můžete. Důležité je na to jít postupně a nepřekopat svůj životní styl od A do Z ze dne na den. Zkuste do svého jídelníčku postupně dostat několik bezmasých pokrmů za týden. Ke každému jídlu si na talíř přidejte porci zeleniny navíc, případně nahraďte část porce zeleninou.

Už tento návyk vám jistě pomůže k vašemu cíli, pokud si ho osvojíte a bude vaší rutinou. Pak se zkuste celkově zaměřit na váš životní styl, i když k tomu možná dozrajete postupně s ubývajícími kily a přibývající energií. Opravdu je lepší si jít zacvičit po dobrém a lehkém obědě s příjemným pocitem než ulehnout po svíčkové s těžkým pocitem v žaludku. A veganství je jednou ze zdravějších cest. Tak s chutí do toho.

 

Zdroje: