Také vegani a vegetariáni si mohou pochutnat na guláši

Také vegani a vegetariáni si mohou pochutnat na guláši
Víte, co vám nejspíš vegani a vegetariáni závidí? Chuť poctivého a nefalšovaného guláše... Ten tradiční si totiž z důvodu obsahu masa dát logicky nemohou. Jen kdyby se vzdali svého životního stylu. K tomu je však nikdo nenutí, pochutnat si mohou na chutné verzi bez masa.

Postup přípravy bezmasého guláše je podobný jako u běžného guláše

Pokud veganem či vegetariánem nejste první den, už nejspíš víte, že lze maso nejen v guláši jednoduše nahradit tak, aby jídlo bylo i nadále nutričně podobné a chutí se vyrovnalo běžně připravovaným masovým jídlům. Naštěstí existuje spousta chutných surovin, z nichž mohou vegani a vegetariáni vařit. Uvařit z nich mohou mimo jiné i guláš.

Bezmasý guláš má svá specifika – nesmí se v něm nacházet ani kousek masa. Vegani pak budou mít problém také s použitím sádla. Jinak je však postup přípravy bezmasého guláše podobný jako při jeho klasické verzi. Na rostlinném tuku rozpálená cibulka v kuchyni vegana nabudí tu samou atmosféru, jako by si guláš připravoval ten, kdo nedá dopustit na jeho klasickou verzi.

Tedy rozpalte cibulku, na cibulku pak dejte to, co maso nahrazuje – tofu, veganskou uzeninu, houby nebo fazole.

Veganská uzenina nebo tofu ošálí vaše chuťové pohárky

Jste-li veganem či vegetariánem už dlouho, nebo máte-li v blízkém okruhu někoho, kdo nejí maso, nejspíš už víte, že existují alternativy masa – rostlinné maso, uzené, klobásy, zkrátka výrobky podobné těm masitým, ovšem s rostlinným obsahem. Chuťově opravdu maso připomínají a nejčastěji jsou vyrobeny ze sóji. Podobně jako tofu, které lze také pro přípravu guláše použít.

Samozřejmě nemusíte nic a nikoho šálit. V kuchařkách a na internetu bez problému najdete řadu receptů na guláš bez masa. Přitom v sezóně hub můžete použít houby (lesní houby, žampiony nebo zdravou hlívu ústřičnou). Vynikající jsou do guláše fazole. Ty vám svou délkou vaření maso připomenou. Pamatujte, že na rozpálenou cibulku dáte už změklé fazole. Musíte je tedy nejdřív uvařit nebo použít fazole v konzervě, které vám ušetří spoustu času.

Jak vidíte, i bez masa si lze na guláši pochutnat!

Zdroje článku: