Vaše boky a vaše stravování, jaké nejzásadnější chyby děláme?

Vaše boky a vaše stravování, jaké nejzásadnější chyby děláme?
Boky jsou něčím, s čím jednou za čas bojuje každý z nás. Stačí si o svátcích dopřát o trochu víc cukroví či během dovolené pustit uzdu svému mlsnému bříšku a nestačíme se divit, jak rychle nám poté boky rostou.

Stravování

Tím nejjednodušším, co můžeme pro své boky udělat, je upravit způsob, kterým se stravujeme. Cílem pro vás není hladovět, ale nahradit nezdravé jídlo lepšími a zdravějšími alternativami. Slazený jogurt tak například nahradíme tvarohem či řeckým jogurtem a sladkou čokoládu tou hořkou. Optimální je rozvrhnout si denní příjem potravin do 3–5 menších jídel, které konzumujeme s maximálně čtyřhodinovými rozestupy.

Velmi dobrou pomůckou nám během toho mohou být kalorické tabulky, pomocí nichž si můžeme nastavit svůj cíl (nabrání svalů, shození tuků apod.) a dokonce i cílovou váhu, které bychom chtěli dosáhnout. Tuk se ukládá na těle individuálně dle konkrétního somatického typu, do kterého daný jedinec spadá – někomu roste bříško a jinému boky. Pokud optimalizujete svoji stravu, docílíte té změny, která je vhodná právě pro vás.

Snažte se zejména omezit příjem sacharidů a tuky si dopřávat ze zdravých zdrojů, jako je již zmíněná hořká čokoláda, avokádo, vajíčka či ryby, které vám zároveň poskytnou blahodárné omega-3 mastné kyseliny, jež stimulují kognitivní činnosti.

zdravé jídlo, Zdroj: Tatjana Baibakova / Shutterstock

Cviky

Existuje řada velmi jednoduchých cvičení, pomocí nichž se můžete blíže zaměřit na své boky. Rýsování ideální postavy není pouze záležitostí eliminace tukové vrstvy, ale rovněž kultivace svalů, které dodávají tělu kýžený tvar. Pokud se necháme inspirovat populárními fitness modelkami, vidíme, že za jejich pohádkovým vzhledem není pouze velmi důkladná strava, ale i hodiny pocení v posilovně.

Abyste dosáhli postavy svých snů, nemusíte si kupovat permanentku a proteinové nápoje – těchto pár cvičení zvládnete v pohodlí svého domova bez načiní a můžete si je tak rozvrhnout, jak se vám to během dne bude hodit. Vhodný systém představuje série 4 cviků, z nichž každý provedeme alespoň 15–20 krát. Celou sérii potom opakujeme třikrát.

Dřepy a jejich variace

Dřepy jsou nejlepším přítelem každého, kdo se chce zaměřit na své boky či hýždě. U dřepů je důležité stát rozkročmo souměrně s rameny, abyste neriskovali zranění a svalové přetížení. Záda u nich držíme v pevné pozici a snažíme se vždy jít co nejníže, jak nám to jen tělo dovolí. Skvělou verzí dřepů, která vám pomůže s boky, jsou výkroky do stran. Do dřepu při nich jde pouze jedna noha, zatímco druhá se souměrně napíná. Tuhle pozici znáte z filmových plakátů, ve které ji často zastává ohněm ošlehaný akční hrdina – pro vás bude klíčem k tomu, abyste příští rok zazářili na pláži.

U dřepů je důležité stát rozkročmo souměrně s rameny, Zdroj: Dean Drobot / Shutterstock

Nůžky a hydranty

Při tomto cviku si leháme na bok, přičemž jednou rukou si podpíráme hlavu po vzoru hédonistických římských císařů. Nohu následně zvedáme v plynulém pohybu nahoru a dolů, jako bychom stříhali nůžkami. Při pohybu nahoru se snažíme o to být co nejrychlejší, zatímco při návratu co nejpomalejší pro maximální aktivaci svalů. Cvik následně opakujeme s druhou nohou. Pro druhý cvik si klekneme na zem do polohy kočky, kterou můžete znát z jógy. Následně jednu nohu zvedáme kolmo k zemi, co nejvíce nám to naše boky dovolí. Opět opakujeme s druhou nohou.

Pro druhý cvik si klekneme na zem do polohy kočky, Zdroj: Prostock-studio / Shutterstock

Závěrem

Chcete-li se zbavit nadbytečných boků, zaměřte se nejprve na stravu – eliminujte tučné a sladké potraviny a nahraďte je zdravými alternativami. Pokud můžete, vyvarujte se i příloh s vysokým obsahem sacharidů a raději si dopřejte šťavnatou zeleninu. Pokud doplníte optimalizovanou stravu vhodným cvičením, máte svůj cíl na dosah ruky.

 

Zdroje: