Vánoční zvyky v Česku

Vánoční zvyky v Česku
Vánoční zvyky v Česku a ve světě se liší, i když určitě v nich lze spatřit řadu podobností. Například vánoční stromeček, ten si na Vánoce zdobí téměř všichni. Naštěstí vánoční zvyky v Česku patří k těm nejkouzelnějším, a je škoda je opouštět.

Vánoční zvyky tvoří Vánoce. Patří k nim i tradiční kapr na štědrovečerním stole. Věděli jste, že se původně kapr ke štědrovečerní večeři jedl pouze na jihu Čech? Postupně se tento zvyk přesunul do celého Česka. K dalším vánočním zvykům patří: 

Advent

Vánoční zvyků je celá řada a rozhodně nesouvisí pouze se Štědrým dnem. Už samotný advent a s ním čtyři svátečně laděné neděle je krásným zvykem. Je to jakási přípravná doba na Vánoce, která nám dává vědět, že je potřeba ozdobit naše domy a začít s nakupováním dárků. Tradicí je každou neděli o adventu zapalovat jednu svíčku na adventním věnci.

Mikulášská nadílka

Pro děti může být začátkem těšení se na Vánoce mikulášská nadílka. Příchod Mikuláše, anděla a čerta je pro ně signálem, že co nevidět, jestli budou hodné, přijde i Ježíšek.

Adventní kalendář

Adventní kalendář je další hezkou vánoční tradicí v Česku, která je spjata především s dětmi. Děti dostanou adventní kalendář vždy začátkem prosince, často jim jej přinese právě Mikuláš. Děti pak každý den až do Štědrého dne otevírají okénka adventního kalendáře a nacházejí v nich nejčastěji sladkosti.

adventní kalendář
Adventní kalendář, Zdroj: Tatyana Soares / Shutterstock

Nakupování dárků

Shánění dárků je také častým vánočním zvykem nejen v Česku, ale i různě ve světě. Jedna stará česká tradice praví, že toho, kdo o Vánocích nikoho dárkem neobdaruje, čeká chudoba.  

Čekání na Ježíška

Čekání na Ježíška k Vánocům určitě patří. Ježíšek ale nechodí pouze k českým dětem, tuto vánoční tradici dodržují také na Slovensku, v Maďarsku, v jižním Německu, v Rakousku a v dalších zemích. Těšení se na Ježíška u dětí začíná už začátkem adventu, zkrátka tehdy, když se vše okolo zahalí do vánočních ozdob a světýlek.

S prvními náznaky Vánoc děti píší dopis Ježíškovi, aby jim přinesl přesně to, co si přejí. Ježíška pak zastupují rodiče, kteří dopis převezmou, potřebné dárky nakoupí a za Ježíška suplují i na Štědrý večer po večeři, když zazvoní na zvoneček.

K dalším českým vánočním zvykům patří samozřejmě zdobení stromečku a pečení cukroví. Pak jsou tu tradice, které se dodržují na Štědrý den.

České tradice, které souvisí se Štědrým dnem

I přesto, že je Štědrý den vzhledem k řadě příprav opravdu hektický, vyplatí se najít si prostor pro kouzelné vánoční tradice, které kouzlo Vánoc jednoznačně podtrhnou. K nim patří:

Dobrovolná hladovka kvůli zlatému prasátku

Ten, kdo chce vidět zlaté prasátko, které je symbolem štěstí a štědrosti, musí vydržet nejíst až do štědrovečerní večeře. Je to velmi těžké, vzhledem k tomu, že vám pod rukama prochází řada jídel, která k večeři připravujete. Děti tenhle zvyk ale milují, možná právě proto, že je rodiče ten den nenutí do jídla.

Lití olova

A protože je vánočních tradic opravdu hodně a den má pouze 24 hodin, můžete s litím olova začít hned ráno. Třeba tuhle tradici stihnete u snídaně. Pokud nechcete vidět zlaté prasátko, je zvykem o Vánocích snídat cukroví nebo třeba tradiční vánočku. Hned u snídaně si můžete předpovědět budoucnost pro příští rok. Stačí nad plamenem rozpustit olovo a pak jej prudce nalít do studené vody. Podle tvarů, které z olova vzniknou, lze hádat, co vás příští rok čeká.

Velmi oblíbené je i pouštění lodiček, které vytvoříte ze skořápek vlašských ořechů. Když se lodičky s dortovou svíčkou uprostřed budou na hladině držet blízko u sebe, znamená to, že bude rodina pohromadě. Pokud se nějaká lodička vzdálí, do světa půjde ten člen rodiny, kterému lodička patří.

Zapomenout byste neměli ani na krájení jablka či louskání ořechů, které vám předpoví zdraví v rodině. Zdraví po celý příští rok by vám mohla zajistit sekera pod štědrovečerní tabulí. O dostatek peněz v příštím roce se pak postará kapří šupinka pod talířem nebo malý obnos peněz schovaný pod ubrusem.

Co byste podle tradic nikdy neměli ve Štědrý den dělat? Nikdy ten den neperte a nesušte prádlo, symbolizuje to neštěstí. Nezametejte, protože si vymete štěstí. Nic si nepůjčujte, protože budete příští rok chudí.

 

Zdroje: