Jaké budou v královské rodině první Vánoce bez Alžběty II.

Jaké budou v královské rodině první Vánoce bez Alžběty II.
Šťastné a veselé Vánoce budou mít v královské rodině po smrti královny Alžběty II. spíše hořkosladkou příchuť. Jak se rodinní příslušníci na svátky připravují pod vedením krále Karla III. A jak hodlají Vánoce prožít?

Královská rodina si uvědomuje, že tolik milovaná a oplakávaná zesnulá panovnice Alžběta II., které bylo v době jejího skonu 96 let, by jistě nebyla příliš nadšená, kdyby její rodina byla příliš pohroužena do truchlení, a aby je vzpomínky na královnu odváděly od klidného a pohodového prožití vánočních svátků.

Král Karel III., který je nejstarším synem Alžběty a zesnulého prince Philipa, dle očekávání nepochybně vzdá královně hold ve svém projevu i v soukromí v rámci rodinného kruhu. Lze očekávat, že královská rodina bude mezi sebou vzájemně sdílet milé vzpomínky na svou (nejen) matku, babičku a prababičku, přičemž následným přípitkem a proslovem pronesou srdceryvné projevy o nádherném životě a odkazu, který po sobě zanechala.

Královna Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí UK, Zdroj: Loredana Sangiuliano/ Shutterstock

V rámci královské rodiny panuje společný závazek zůstat věrný Alžbětiným hodnotám a pokračovat v úžasné práci, kterou vykonala během svého působení ve funkci panovnice. Čtyřiasedmdesátiletý Karel III. Je přitom podobně odhodlaný zavést některé modernější tradice i vlastní implementace v souvislosti s přechodem rodiny do nové éry jejich života. Princ z Walesu William, jeho manželka princezna Kate a jejich tři děti – George, Charlotte a Louis – jsou přitom pro krále klíčovým prostředkem dosažení tohoto záměru.

Pokud jde o první sváteční období bez královny jakožto vládce, hodlá Karel III. Zůstat u myšlenky ponechat svátky rodinnou záležitostí. Mezi pozvanými na vánoční oslavy jsou i Karlova sestra princezna Anna či bratr princ Edward s manželkou Sophií. Nebude pak pochopitelně chybět ani králova manželka Camilla Parker Bowles.

Na oslavu Vánoc pak nechal král pozvat i svého druhého bratra, prince Andrewa a bývalou švagrovou Sarah Fergusonovou. Bude to poprvé od svého rozvodu s Andrewem v roce 11996, co se Fergusonová zúčastní oslav těchto požehnaných svátků.

Dvaašedesátiletý vévoda z Yorku se však s největší pravděpodobností nepřipojí ke královské procházce, která se koná na Štědrý den ráno po mši v kostele Máří Magdaleny v Sandringhamu. Andrewova účast je nyní z důvodů jeho pošramocené pověsti s ohledem na sexuální skandály z minulosti spíše symbolická a okrajová, a tak to nejspíš i zůstane. Změnit by to snad mohl jen vánoční zázrak., které všichni dobře znají, okrajová, a tak to také zůstane, pokud se nestane nějaký zázrak.

Karlovo gesto by se pak mělo rozšířit také na dcery Sarah a Andrewa, princeznu Beatrice a princeznu Eugenii, a jejich manžele a děti.

Na Štědrý den dorazí v pořadí podle důležitosti také další členové královské rodiny. Královští členové mají pro příjezd na panství Sandringham určený konkrétní den a čas, který se odvíjí od jejich postavení v rodině. Pořadí jde od mladšího k staršímu, takže členové, kteří jsou na totemovém sloupu královské rodiny níže, přijedou jako první a známější členové, jako například Karel III. a jeho synové, přijedou později.

Přestože je zřejmé, že královská rodina se bude snažit dělat maximum pro to, aby se v průběhu vánočních svátků zaměřovala spíše na pozitivní aspekty tohoto období, než aby své myšlenky upírala k truchlení a smutku, je jasné, že jistý zármutek na nich bude znát. V podobném duchu se pak pravděpodobně ponese také nálada v celé Velké Británii, jejíž obyvatelstvo je s životem královské rodiny úzce spjato, a prožívá jejich pocity mnohdy ve stejné intenzitě jako její samotní členové.

Podle toho, jak se pak příslušníkům královské rodiny podaří se s nelehkou situací vyrovnat letos, se pak budou odvíjet i následující Vánoce, během nichž budou nejspíš strasti rok od roku slábnout, a naopak začnou převládat radostné okamžiky, které je postupem času naplní, a umocní tak kouzlo vánočních svátků.