Valentina Těreškovová: Kosmonautka, která svou vesmírnou misi strávila v nevolnostech a v hysterii

Valentina Těreškovová: Kosmonautka, která svou vesmírnou misi strávila v nevolnostech a v hysterii
Jméno Valentiny Těreškovové si pamatují všichni ze školy. V knihách se psalo o statečné průkopnici ve vesmírném létání. Ale kdo opravdu byla Valentina a vysnila si svůj vesmírný výlet?

Aktivní komsomolka Valentina

Valentině bylo 26 let, když přepsala dějiny a navždy se do historie zapsala jako 1. žena, která byla ve vesmíru. A v čem byla tato žena tak výjimečná, že byla vybraná z 800 kandidátek?

Valentina měla dobrý původ. Matka pracovala v továrně, otec byl traktorista, který byl prohlášený za nezvěstného během sovětsko-finské války. V životopise se ale lépe vyjímalo, že hrdinsky padl ve 2. světové válce. Valentina začala chodit do školy až v 8 letech, pomáhala doma hlídat mladšího sourozence, aby mohla matka chodit do textilky. Do školy vydržela chodit 7 let a odešla pracovat do továrny na pneumatiky. Zbytek školní docházky si dodělala na večerních kurzech, aby mohla korespondenčně studovat techniku. Nebyla moc chytrá, ale pochopila, že jako chudá a málo vzdělaná má jedinou šanci, a to angažovanost v politice. Začala se tedy prosazovat mezi dělnickou mládeží a stala se z ní nadšená komsomolka. (Komsomol byl politická mládežnická organizace, která byla často označovaná jako divize mládeže Komunistické strany Sovětského svazu).

Parašutismus jako cesta do vesmírného střediska

Měla také dvě záliby. Hrála na dombru, což je asijský strunný nástroj. To ji pomáhalo ke zviditelnění, protože vystupovala na komsomolských akcích. A potom byla nadšenou parašutistkou. V době, kdy Jurij Gagarin 11. dubna 1961 podnikl svůj triumfální let prvního člověka do vesmíru, Valentina byla už zkušenou parašutistkou.

Boj o dobývání vesmíru byl po úspěchu Gagarina pro Sovětský svaz zásadní věc v soupeření s vesmírných výzkumech USA. Proto padlo rozhodnutí poslat na oběžnou dráhu ženu.

Požadavky byly jednoduché. Velikost kabiny v raketě byla omezující. Žena tak musela měřit do 170 cm a vážit do 70 kg. Poslední část mise byla skok s padákem, proto se začala kosmonautka hledat v řadách parašutistek. To šlo dobře, ženy byly testované pod záminkou sestavovaní národního týmu. Z třiceti kandidátek nakonec bylo pro výcvik vybráno pět, které podstoupily vojenský výcvik. Valentina nebyla ani zdaleka nejlepší, se svými 90 seskoky nebyla ani nejzkušenější. Měla ale dobrý dělnický původ a dobré posudky ze své politické aktivity.

1. žena ve vesmíru

Do vesmíru se vydala 16. 6. 1963. O tom, jak její hrdinská mise probíhala, se svět dozvěděl až za mnoho let. Mladá žena úplně propadla hysterii už po nástupu do kosmické lodi a velkou část mise nebyla vůbec schopná komunikovat. Často zvracela, v těžkém skafandru se potila a bylo jí zle. Velitel vesmírné mise Sergej Koroljov zuřil. Teprve přivolaný Gagarin ji během druhého dne dokázal uklidnit, aby splnila několik úkolů. Třetí den ji přišel do vesmírného centra domluvit i tajemník komunistické strany Nikita Chruščov.

Přistání také nebylo jednoduché. Něco se pokazilo a místo přibližování se k Zemi, se loď začala vzdalovat. Nakonec díky Gagarinovi našli způsob, jak ženu dostat dolů. Ta se i přes strach nakonec ze čtyř kilometrů v těžkém skafandru katapultovala. Vypadalo to, že s padákem spadne do jezera, ale nakonec měla štěstí a dopadla do pastevecké oblasti v Altajském kraji. Když přestala na pastevce mířit zbraní a uklidnila se, dala jim své jídlo jako suvenýr a oni pohostili zase jí. Porušila tím protokol, protože si měla napřed nechat odebrat vzorky střevní mikroflóry. Poté, co byla vyzvednuta, odjela do nemocnice a teprve následující den se na místo vrátila, aby se oficiálně odehrálo její přivítání s fotografováním a kamerou.

Osobní život a kariéra

Její vesmírný výlet ji umožnil vystudovat vysokou vojenskou školu a získat hodnost generálmajora. Ještě v roce 1963 se provdala za kosmonauta Nikolajeva. Šeptá se, že šlo o vědecký experiment, aby dva lidé, kteří byli ve vesmíru, měli dítě. Narodila se dcera Jelena, normální zdravé dítě, ze kterého vyrostla lékařka. Manželství ale nevydrželo a druhý muž byl vojenský chirurg Sepošnikov, se kterým byla až do jeho smrti v roce 1999.

Valentina už se do vesmíru nedostala a družstvo kosmonautek bylo rozpuštěno. Mladá žena sice nebyla statečná během své mise, svou práci propagátorky úspěchů své země dělala celý život velice dobře. Až do svého odchodu do penze jezdila na různé akce a besedy, kde svůj let propagovala, aniž by někdy přiznala, jak zlé to pro ni bylo. Celou dobu pracovala také jako instruktorka kosmonautů a velice se angažovala pro realizaci letu na Mars. Nabídla se jako člen posádky, a to i v případě, že se z mise nevrátí. Bohužel už se jí to nepodařilo uskutečnit. Aktivně se dodnes věnuje politice a je velkou zastánkyní Vladimíra Putina. V roce 2014 na OH v Soči byla jednou z 8 lidí, kteří nesli při zahájení vlajky.

I když bylo její chování v kosmické lodi Vostok-6 méně důstojné, než se od komsomolky očekávalo, v historii to bude navždy 1. žena ve vesmíru a také jediná žena, která absolvovala jediný let a sama. Trval 2 dny, 22 hodin a 41 minut. Všechny další ženy ve vesmíru už byly součástí týmu.