Je možné úzkost léčit pomocí snů? Vědci zjistili, že ano

Je možné úzkost léčit pomocí snů? Vědci zjistili, že ano
Jak mohou zlé sny přispět ke zvládání náročných situací a pomoct nám překonat stres, zkoumali vědci ze ženevské univerzity. Studii publikovali v časopise Human Brain Mapping. Ukázalo se, že práce se sny skutečně může být jednou z terapeutických metod při léčení úzkostí.

Výzkum prokázal, že nás nepříjemné emoce ve snech připravují na skutečné události v našich životech. Potvrzuje to studie ženevské univerzity z roku 2019. Respondenti byli vyzváni, aby si každé ráno po dobu jednoho týdne zapisovali své sny. Zaznamenávat si měli také emoce, které si ve spojitosti se sny pamatovali. Byli vedeni k tomu, aby se významem snu zabývali a snažili se jej pochopit a najít souvislost s emocemi. Sny jim musely dávat smysl. Pomocí magnetické rezonance pak vědci zkoumali reakce jednotlivců na fotky s emočně negativními a stresovými situacemi, aby zjistili, zda se činnost mozku změnila v závislosti na emocích, které ve snu prožívali

Zdroj: Autor: Gorodenkoff / Shutterstock

Vědci přišli na to, že čím více někdo pociťoval během snění strach, tím méně byla část mozku související se strachem aktivní. Pouhé porozumění poselství zlých snů jim pomohlo snížit emoční zátěž a vyvinout strategii pro zvládání náročných situací. Tento výzkum tak potvrdil neuro-vědeckou teorii o snech, že při snění mozek simuluje děsivé situace, abychom na ně ve skutečnosti mohli lépe reagovat. Vědecký pracovník Laboratoře spánku v Ženevě Lampros Perogamvros potvrzuje: “Sny mohou být považovány za opravdový trénink náročných situací a mohou nás potenciálně připravit na to, abychom čelili skutečným životním nebezpečím.”

Je důležité však zmínit, že špatné sny se liší od nočních můr. Ty se vykazují nadměrnou mírou emocí, která narušuje běžný spánkový cyklus. Narozdíl od nočních můr, které mají negativní dopad na zdraví člověka, mohou špatné sny pod terapeutickým dohledem pomoci při léčení úzkostí.

 

Zdroje: