Už přes 2 týdny dodržujeme přísná opatření, tak proč čísla neklesají?

Už přes 2 týdny dodržujeme přísná opatření, tak proč čísla neklesají?
Uzavřené okresy, povinné nošení respirátorů a testování ve firmách, snížená mobilita. Proč čísla nakažených koronavirem neklesají a kdy se konečně dočkáme rozvolnění?

Už více než 14 dní nesmíme cestovat mezi okresy, nesmíme navštěvovat příbuzné bez závažného důvodu a už více než několik měsíců omezujeme mobilitu, držíme rozestupy a nosíme ochranné pomůcky, přesto covid statistiky neklesají. Může za to neúčinnost opatření, nebo nerespektování pravidel občany?

Za dva týdny žádná změna

V pondělí 16. března bylo zachyceno skoro 14 tisíc nových pozitivních případů nákazy koronavirem, přesto že už podle predikcí měla tato čísla klesat. Naopak, pohybujeme se stále na podobných hodnotách, jako na začátku března. Ačkoliv většina lidí opatření dodržuje, stále se najde mnoho lidí po celé republice, kteří opatření bojkotují, jelikož s nimi nesouhlasí. Mobilita tak není snížená na minimum, jak by být měla, ale lidé jsou stále v blízkém kontaktu s ostatními, což přispívá hlavně šíření britské mutace koronaviru.

Nemocnice čekají ještě větší nápor

Nemocniční lůžka na covidových odděleních jsou plná a zdravotnický personál je vyčerpaný. Aby také ne, když už rok funguje na 200 procent. Zdá se, že ale stále nejsme na špičce ledovce. Lékaři a epidemiologové čekají ještě větší nárůst hospitalizovaných, rovněž v souvislosti s šířením mutací.

Nerozvolní se ani na Velikonoce

Se současným průběhem pandemie je jisté, že ani Velikonoční svátky si neužijeme v klidu. Naopak ještě po Velikonocích by měla přísná opatření trvat další 2 týdny. Podle ministra Blatného by se děti prvních a druhých tříd měly vrátit do škol nejdřív v polovině dubna, což znamená minimálně další měsíc distanční výuky pro nejmenší.