Utrácíte peníze za zalévání zahrady? Ušetřete s dotacemi

Utrácíte peníze za zalévání zahrady? Ušetřete s dotacemi
​​​​​​​Pokud jste vlastníci zahrady, u které není v blízkosti možné využít nějaký zdroj veřejně dostupné vody, pravděpodobně se trápíte vysokými náklady za zalévání. Zahrada vodu potřebuje, a to zvlášť tehdy, když je příroda na přirozený déšť skoupá. 

Nejen trávník a stromy, ale i užitečné plodiny, ovoce, zelenina, brambory, bylinky – to vše potřebuje stálou vláhu. Používat ale vlastní pitnou vodu na zalévání je nejen nešetrné, ale i ekonomicky nevýhodné. Jak tedy ušetřit za zalévání zahrady?

Chytré zachytávání vody

Jedním z nejlepších způsobů, jak si obstarat zdroj vody zadarmo, je vybudovat na pozemku záchytné nádoby. Můžete si postavit pod okapy sudy a sbírat do nich dešťovou vodu. Ale tento způsob vám větší množství vody na vaši zahradu nezajistí. Pokud máte rozlehlejší prostranství, vyčerpáte ji třeba už za jedno zalévání. Proto se více hodí vybudování nějaké podzemní jímky, která bude mít větší objem a bude moci pojmout vodu třeba i přes zimní období.

Zvažte dotační program

Vybudování takového uložiště vody ale nemusí být úplně jednoduchá věc. A rozhodně nebude zadarmo. Pokud ale chcete na zalévání zahrady ušetřit, určitě tuto možnost zvažte. Na zajištění efektivního zachytávání dešťové ale i odpadní vody totiž můžete získat dotaci, která vám s náklady výrazně pomůže.

Zavlažovací systém, Zdroj: Virrage Images/ Shutterstock

Dotaci zaštiťuje Ministerstvo životního prostředí a bývá pravidelně vyhlašována v rámci projektu Zelená úsporám. Její název je Dešťovka.

Kdo může od dotaci žádat?

  • Majitelé stávajících rodinných domů,
  • stavebníci nových rodinných domů.

Jak lze dotaci využít?

Jedná se především o účelné zachytávání dešťové vody, a to prostřednictvím speciálních nádrží. Ty se umisťují nejčastěji pod zem. Využít se ale dá i vyčištěná jímka, třeba dřívější žumpa, která už neslouží k zachytávání odpadu. Často se jedná i o speciálně upravené studny.

Současně lze dotaci uplatnit i k zachytávání odpadní vody. Jedná se o vodu použitou, tedy například z umyvadel, van, sprch či kuchyňských dřezů. V neposlední řadě je to odpadní voda vyčištěná – typicky pak z domácích čistíren odpadních vod.

Výše dotací

  • Pro stávající domy k zalévání zahrady – až 55 tisíc Kč.
  • Dešťová voda, která je dále používána nejen pro zalévání, ale i jako užitková (například na toaletě) – až 60 tisíc Kč.
  • Odpadní vody (ze sprch a umyvadel), která se dále využívá jako užitková – až 60 tisíc Kč.
  • Odpadní voda (ze sprch a umyvadel) v kombinaci s dešťovou vodu, za předpokladu vybudování dvou záchytných jímek – až 105 tisíc Kč.

Jak je možné požádat o dotaci

  • Online přes elektronický formulář na stránkách programu, případně osobně na některém z 13 krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí ČR.
  • Online přes elektronický systém AIS SFŽP ČR a web Nová zelená úsporám.
Zdroje článku: