Útěk z Alcatrazu: Záhada jednoho z nejslavnějších úniků z vězení

Útěk z Alcatrazu: Záhada jednoho z nejslavnějších úniků z vězení
Inspirovali filmaře i autory konspiračních teorii. Jak to bylo doopravdy se třemi dobrodruhy, kteří raději riskovali život, než aby strávili nejlepší roky svého života ve věznici. Vyplave někdy pravda na povrch, nebo zůstane událost z 12. června 1962 navždy jen legendou?

Toho rána vězeňský dozorce v jedné z nejbezpečnějších věznic světe vstupuje do cely, kde spí Frank Morris a bratři John Anglin a Clerenc Anglin. Po vstupu do cely překvapeně zjistil, že místo vězňů jsou na polštářích falešné sádrové hlavy. Po vězních nebylo v cele ani stopy. Okamžitě je vyhlášený poplach a v cele je objevený otvor ústící do větrací šachty za celou.

Začíná jeden z nejslavnějších honů v historii USA. V pohotovosti jsou agenti FBI, pobřežní stráž, dopravní policie a lokální strážci zákona. Dojde k prohledání každého koutu věznice i ostrova. U břehu ostrova bylo nalezeno něco, co připomínalo podomácku vyrobené plavidlo.

O útěku bylo natočeno v průběhu let několik filmů. Nejznámější je ten s Clintem Eastwoodem v roli Franka Morrise (Útěk z Alcatrazu).

Zdroj: Luis A Sepulveda Hidalgo / Shutterstock

Alcatraz byl postavený v roce 1909 a od roku 1934 fungoval jako věznice pro největší zločince v zemi. Byl v provozu až do roku 1963, kdy byly náklady na provoz tak vysoké, že věznici zavřeli. Je z ní turistická atrakce. Stojí na skalnatém výběžku v zálivu San Francisko. Místní vody jsou celý rok ledové a mořskou hladinu bičuje silný vítr, který žene vysoké vlny. Věznice, kde si odpykával trest i Al Capone, byla považovaná za místo, odkud nelze uprchnout. Ostré skalnaté pobřeží ostrova a silné ledové proudy to neměly umožnit. Většina pokusů o útěk končila nezdarem. Až do 16. června 1962.

Existoval ještě čtvrtý muž, spolupracoval při vyšetřování a tvrdil, že plán útěku vymyslel on, protože při úklidu za celami objevil větrací šachty. Toto tvrzení ale nikdy nebylo potvrzeno. Allen West tvrdil, že nejdříve přizval k akci bratry Johna a Clerence, protože byli výborní plavci a také skvělí bankovní lupiči, kteří uměli najít únikové cesty.

Podle svědectví Westa v prosinci dorazil do věznice Morris, pověstný tím, že utekl z mnoha věznic. Byl vhodným adeptem do party. Jeden bratr ukradl lžíce, z nichž udělali dláta a vždy, když měli vězni zájmový program věnovaný hře na hudební nástroje a dělali dost hluku, tak pracovali na otvoru do větrací šachty. Člun vyrobili z vězeňských pláštěnek, kterých získali přes padesát. Slepili je lepidlem, které našli v budově. Stejně tak si udělali záchranné vesty.

West nakonec neodešel. Otvor byl udržovaný velice malý, aby šel přikrýt a on se do něj nevešel. Ještě při večerní prohlídce si dozorce nevšiml, že jsou v posteli jen falešné hlavy. Uprchlíci tak měli celou noc náskok. Přes šachty se dostali na střechu a dolů z budovy. Přelezli pár plotů a na pobřeží museli nafouknout člun a vesty. West nakonec otvor zvětšil a mohl ven, ale bál se, že už by uprchlíky nezastihl, a tak zůstal ve vězení.

Zbytky člunu byly nalezeny na pobřeží, ale těla se nikdy nenašla. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že se muži utopili. Za nějaký čas přišel do úřadovny FBI pohled s pozdravy, ale nedalo se prokázat, že to psali uprchlí vězni.

O 6 měsíců později v zimě se podařilo dalšímu vězni uprchnout. Přeplaval delší trasu, než měla v plánu Frankova parta. Byl chycený na pobřeží v podchlazeném stavu, ale žil. Znovu vznikly pochybnosti o utonutí tří vězňů. Část zálivu mohli absolvovat ve člunu, než se jim roztrhal a vlny ho vrátily k ostrovu, bylo léto, voda byla tedy trochu teplejší, všichni uměli dobře plavat.

Za nějaký čas se objevila fotografie pořízená v Brazílii, příbuzní dvou bratrů uvedli, že by to mohli být John a Clerenc. V roce 2013 byl na policejní stanici v Richmondu doručený dopis podepsaný Johnem Anglinem. Psal, že je uprchlý vězeň, má 83 let a rakovinu. Zmínil, že jeho bratr zemřel v roce 2011 a Frank Morris v roce 2005. Pisatel uvedl, že se přihlásí, pokud mu bude v přímém televizním přenosu slíbeno, že dostane léčbu. Není známo, zda policie podnikla nějaké kroky. Všichni tři uprchlíci jsou stále na seznamu hledaných osob.