Topíte pánu bohu do oken? Osvědčené rady, jak na úsporu za vytápění

Topíte pánu bohu do oken? Osvědčené rady, jak na úsporu za vytápění
Platíte za topení stále více? Možná děláte běžné chyby, které vaše náklady v topné sezóně výrazně zvyšují. Podívejte se, na co se při redukci plateb zaměřit. Náklady na vytápění rok od roku neustále rostou, a to ať objekt využívá centrální vytápění nebo vlastní zdroj tepla.

Důvodem je ovšem nejen zvyšující se cena paliv, ale také způsob, jakým lidé teplo ve svých domácnostech využívají a udržují. Řada z nich se pak dopouští chyb, které jim topnou sezónu výrazně prodražují, a jak se říká, topní pánu bohu do oken. Co tedy dělat, abyste nebyli jedním z nich?

Dojednejte si výhodný tarif

Než se pustíte do auditu domácnosti a přístupu k vytápění, je dobré se informovat, zda lze vaše náklady na vytápění snížit u dodavatele. Ať už se jedná o dodavatele paliva (zemní plyn, elektřina apod.) či o dodávky tepla, zkuste si ověřit, že dodavatel nenabízí výhodnější tarif, který vaše náklady zredukuje.

 Pokud bydlíte ve staré zástavbě, je na místě zvažovat provedení vnějšího zateplení, zdroj: Alis Photo / Shutterstock

Izolace objektu

Teplo se v konstrukcích přenáší vedením, chcete-li tedy zajistit minimální přirozený únik, je vhodné se zaměřit na odpovídající odizolování místností. Pokud vlastníte dům, v němž jsou nevytápěné místnosti (nezateplená půda, garáž), měly by být od vytápěných místností odizolovány obdobným způsobem jako obvodové zdi od exteriéru s velmi dobrým utěsněním vstupních stavebních otvorů. Pokud bydlíte ve staré zástavbě, je na místě zvažovat provedení vnějšího zateplení a výměnu oken za systémy s izolačními komorami (plastová okna) a dvojsklem nebo trojsklem.

Opatření zvyšující efektivitu vytápění

Pokud máte objekt správně zaizolován a opatřen moderními výplněmi otvorů, které zajišťují přerušení tepelných mostů, nastal čas zaměřit se na technologii vytápění a její provedení. Máte-li vlastní zdroj vytápění, ověřte si, že je opravdu účinný a že jej správně využíváte. Pokud disponujete starým zařízením, vyměňte je za nové s termostatem, který zajistí efektivní provoz. Kromě toho také zkontrolujte, zda se v místnosti nenachází zařízení, které bude teplo kontinuálně odvádět (například ventilace), u takových prvků je vhodné provést dodatečné odizolování. Uvedené platí také pro utěsnění okenních rámů či dveří, kterými táhne.

Pokud větráte vytápěnou místnost, vždy to dělejte nárazově, zdroj: Lisa-S / Shutterstock

Zamyslete se, jak teplo uchováváte

Velmi důležitým krokem, který vede k úspoře nákladů na vytápění, je zhodnocení chování obyvatel domácnosti. V tomto směru je žádoucí zajistit, aby nedocházelo k samovolnému odvětrávání tepla, nebo místnosti naopak nebyly přetápěny. Zaměřit byste se měli především na následující aspekty.

Větrání

Pokud větráte vytápěnou místnost, vždy to dělejte nárazově. Cílem je dosáhnout výměny vzduchu za čerstvý a minimalizovat odvod tepla.

Sluneční záření

Pokud venku svítí sluníčko, nechte v místnostech s přímým zářením roztažené závěsy nebo žaluzie. Sluneční svit vyhřeje vzduch v místnosti.

Oblečte se tepleji, nebo si pořiďte teplejší domácí vybavení, zdroj: Antonio Guillem / Shutterstock

Teplé oblečení

Nízkým teplotám venku byste se měli přizpůsobit také doma. Nechte termostat na nižší teplotu a oblečte se tepleji nebo si pořiďte teplejší domácí vybavení – přikrývky, deky apod.

Závěsy

Pro topnou sezónu okna zakryjte tlustšími závěsy a zatahujte je hlavně na noc. Závěs působí jako další izolace – nejenže k vám nebude vidět a místnost odhlučníte, zároveň vydrží déle vyhřátá.

Zdroje tepla

Pro správné fungování musí mít zdroje tepla (radiátory) kolem sebe dostatečnou vrstvu vzduchu, kterou vytápí. Odsuňte od nich nábytek a zajistěte volný prostor pro lepší účinnost.