Úplněk má velký vliv na lidskou psychiku i tělo

Úplněk má velký vliv na lidskou psychiku i tělo
V dřívějších dobách se Měsíci přisuzovaly téměř nadpřirozené vlivy. Přestože mnoho z těchto vlivů se ukázalo být pouhými mýty, stále existuje mnoho lidí, kteří jim věří. Na druhou stranu existuje mnoho efektů Měsíce na lidské tělo, které potvrdil i vědecký výzkum. 

Úplněk řídí menstruaci

Mnoho teorií starověkých civilizací spojuje fáze Měsíce s menstruačním cyklem žen. Jako důkaz této souvislosti uvádějí jejich podobnou délku. Zatímco měsíční cyklus je pevně stanoven na přibližně 29,5 dne, žena dostává menstruaci v průměru každých 28 dní (i když se to u jednotlivých žen liší).

Navzdory této zajímavé shodě neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, který by potvrzoval, že Měsíc a menstruace spolu nějak souvisejí. Studie to však ani zcela nevyvrátily. Výsledky výzkumů totiž nejsou jednoznačné.

Vliv na srdce

Mohou mít cykly Měsíce vliv na vaše srdce? Zřejmě ano, ale ne v romantickém smyslu. Studie publikovaná v časopise Indian Journal of Basic and Applied Medical Research zjistila, že při cvičení je vaše srdce během úplňku a novoluní na vrcholu své výkonnosti. Takže než vyrazíte do posilovny, zkontrolujte měsíční fázi.

Úplněk zvyšuje plodnost a porodnost

Dřívější civilizace věřily, že Měsíc hraje roli v plodnosti, a dokonce určuje, kdy může žena otěhotnět. Ačkoli se metody plodnosti založené na měsíčních cyklech ukázaly jako neúčinné, dodnes někteří lidé věří, že úplněk způsobuje zvýšení počtu porodů.

Zvyšuje problémy způsobené ledvinovými kameny

Studie z roku 2011 publikovaná v časopise Journal of Urology zjistila, že bolest ledvinových kamenů se během úplňku výrazně zvyšuje. A v jiné studii angličtí vědci zjistili, že v tomto období je také obecně přijímáno více pacientů do nemocnic s naléhavými urologickými případy. Naopak novoluní mělo na lidi s těmito potížemi uklidňující účinek.

Měsíc může vyvolat epileptický záchvat

Podobně jako je Měsíc zodpovědný za příliv a odliv, předpokládají nizozemští vědci, že gravitační síla Měsíce by mohla mít podobný vliv na váš mozek a způsobovat nevyzpytatelné chování, protože náš mozek je významným zdrojem vody.

Jiné studie britských vědců odhalily, že úplněk může u epileptiků skutečně snížit možnost záchvatů. V těchto případech však vědci předpokládají, že to může být způsobeno spíše jasem Měsíce než jeho fázemi. Když byl Měsíc jasný, účastníci studie měli méně epileptických záchvatů.

Přičítají to hormonu melatoninu, který se přirozeně vylučuje v mozku při západu Slunce, a tudíž signalizuje, že je čas spát. Předpokládají, že u epileptiků jas Měsíce v úplňku snižuje počet záchvatů.

Měsíc způsobuje spánkovou deprivaci

I když to možná platilo před zavedením elektřiny, dnes je vliv Měsíce na náš cyklus spánku a bdění zanedbatelný. Mezi úplňkem a nespavostí nebyla nalezena žádná životaschopná významná korelace, takže je stejně pravděpodobné, že si během úplňku dopřejete klidný noční odpočinek jako v jiných fázích Měsíce.

Dejte si spíše pozor na puštěnou televizi a svítící chytrý telefon na nočním stolku... Ty by vám, na rozdíl od Měsíce, skutečně mohly nedat spát.

Zdroje článku: