První úplněk roku 2022 – tady vládnou emoce!

První úplněk roku 2022 – tady vládnou emoce!
Co vám přinese úplněk v raku 17. ledna 2022? Je čas se stáhnout do sebe. Emoce, manipulace v práci i vynoření starých křivd.

Rak – přecitlivělý a náladový

Je to smutné, ale je to tak. Sotva začne nový rok a všichni si dáme nějaké to předsevzetí, nemine nás úplněk v Raku. To může být problém pro ty, kteří se pro letošek rozhodli lépe pracovat se svými emocemi a nechat věci jít.

Slunce v Kozorohu

V lednu je slunce ve znamení Kozoroha a je to tedy měsíc jako stvořený k uzavírání (a dodržování dohod), opření se do práce a k práci na naší pečlivosti. Není náhoda, že svá novoroční předsevzetí uzavíráme právě v době, kdy je slunce pod čistým vlivem tohoto precizního znamení. I velké smlouvy a dokonce založení států je většinou stanoveno na 1.1.

Úplněk = opozice

Pomyslné vidle nám do naší snahy může házet právě úplněk v Raku. Jakýkoliv úplněk dělá většině lidí alespoň nějaké potíže a nepohodlí. Jsme roztěkanější, někteří z nás jsou oteklí a neschopní projít okolo ledničky, aniž by uzobli alespoň nějakou tu drobnost.

Když se navíc měsíc, který ovlivňuje naše emoce, ocitne ve svém domácím znamení, je to Luna lunovatá, úplněk na druhou a přesně mířená střela. Úplněk v Raku nám přináší přecitlivělost, náladovost a sklon k sebelítosti.

Obzvláště zranitelní budeme v práci a v oblasti dlouhodobých a pevných vztahů – všude tam, kde panují pravidla. Hrozí, že si do nás naši nadřízení nezapomenou rýpnout a bude pro nás velmi těžké nebrat si osobně i ty nejnevinnější poznámky.

Aby toho nebylo málo, v této době je navíc Slunce v konjunkci s Plutem. Ve zmíněných oblastech (práce, dlouhodobé vztahy, úřady) si vzpomeneme na staré křivdy. Budeme mít tendenci začít se znovu „plácat“ v tom, co už je dávno pohřbené. Budeme mít sklon vykopávat staré válečné sekyry a znovu otevírat promlčené případy.

Obzvláště nebezpečné je toto období pro ty, kteří v minulosti trpěli nějakou závislostí. V slabé chvíli se v nás mohou probudit staré programy a hrozí, že podlehneme tomu, o čem jsme si mysleli, že je pro nás minulostí.

Abychom ale jen nemalovali čerta na zeď, úplněk nám může přinést i něco pozitivního. Nejlépe na tom budou umělci a lidé, pro něž jsou jejich emoce a pocity povoláním. V této době můžete dosáhnout (možná nepříjemného, ale intenzivního) vrcholu tvůrčí činnosti.

Ta vám nejen pomůže celý vliv úplňku lépe snášet, ale pokud se nebojíte (nebo pro vás není nebezpečné) pustit emoce v nějakém bezpečném prostředí ze řetězu, může se vám podařit skutečně skvělé dílo.

Není tu ale řeč o takovém umění, které obvykle hladí po duši. Kreslíři dětských knížek z tohoto dne pravděpodobně nevytěží to, co spisovatelé drastických thrillerů, metaloví hudebníci a ti, kteří si mohou dovolit jít ve svém umění na dřeň a pořádně potrápit citlivé dušičky.

Jakýkoliv úplněk dělá většině lidí alespoň nějaké potíže Zdroj: kdshutterman / Shutterstock

Kudy z toho ven?

Abychom se z tohoto náročného a emotivního období plného výlevů a depresivních stavů nezbláznili, budeme muset ventilovat. Nejúčinnější to bude právě skrze zmíněné umění. Nakreslete, co vás trápí, napište o tom, složte o tom píseň. Jděte do hloubky vrstvu po vrstvě a nepřestávejte, dokud se nedostanete až k jádru.

Pokud žádný typ umění není vaše parketa a sebevyjádření vám dělá problém, ponořte se do sebe, meditujte, poslouchejte hudbu, dumejte. Udělejte si výlet do největších hlubin své duše a trošku se v sobě pohrabejte. Snažte se přijít na to, proč vám vytanuly zrovna tyto vzpomínky a co vás na nich tolik zraňuje. Soustřeďte se na sebe.

Dobrým způsobem, jak se dostat pod povrch, pro vás může být i jóga, klidná procházka o samotě nebo činnost, která vás baví a dokážete se při ní dostat do toho správného, téměř meditačního, „flow.“

Kudy rozhodně ne

Velký pozor si dejte na závislosti a omamné látky obecně. Ti, kteří v minulosti po něčem takovém bažili, budou obzvláště v pokušení, ale opatrní by měli být i ti, kterým sem tam nějakých pár panáčků obvykle problém nedělá. Snažte se podobným látkám vyhnout obloukem.

Nejen, že sklenička, bylinka nebo jiná společenská droga by ve vás mohla náhle probudit závislost, ale navíc by se mohla vyskytnout agrese i u těch, kteří se jinak zpravidla opíjejí do dobré nálady. Jen těžko byste drželi emoce na uzdě a rodinná sešlost rozhodně není místem, kde by bylo vhodné vypouštět věci ven.

To, co cítíte je jen přechodné. Vydržte, jděte se na chvíli stáhnout do samoty a popíjení s přáteli o dva tři dny odložte.

 

Zdroj:

  • autorský text