Uklizená lednice je podle Přemka Forejta alfou a omegou veškerého kouzlení v kuchyni

Uklizená lednice je podle Přemka Forejta alfou a omegou veškerého kouzlení v kuchyni
Milujete vaření, ale komplikuje vám ho chaos v lednici? Podle šéfkuchaře Přemka Forejta, kterého můžete znát ze soutěží MasterChef Česko, je uklizená lednice alfou a omegou všeho, co v kuchyni děláte. Svým fanouškům také prozradil svůj vlastní systém na pořádek v lednici. A co můžete pro organizovanější lednici udělat vy? 

Šéfkuchař Přemek Forejt dobře ví, jak udržet pořádek v lednici

Pro většinu kuchařů jsou zásadní dobře nabroušené nože a kvalitní vybavení, šéfkuchař Přemek Forejt k tomu přidává i dobrou organizaci lednice. Říká, že jedině přehledný prostor a správné uspořádání surovin zajistí, že ho při vaření nic nepřekvapí, a to ani chybějící suroviny. Přemek Forejt rovnou dodává, že se spoléhá na takzvaný krabičkový systém uložení věcí.

Pro uložení mléčných výrobků, uzenin, sýrů, vajec a zeleniny využívá průhledné boxy, které vždy popíše. Všechny boxy šéfkuchař Forejt uzavírá s výjimkou boxu s houbami. Tady víko odkládá, protože by se v boxu mohly houby zapařit. Namísto něj použije bavlněnou utěrku, kterou houby přikryje. 

Forejt a Burešová, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Uložení potravin z lednice do průhledných boxů má řadu výhod. Potraviny v nich vidíte a police lednice se vám díky nim neušpiní. Vždy při doplňování potravin do boxů stačí boxy vymýt a potraviny do nich znovu uložit. Díky tomu, že se dají boxy uzavřít, předejdete i zápachu z lednice, který dokáže potrápit většinu lidí. Uzavřené boxy navíc udrží potraviny déle čerstvé.

Jak postupovat při organizování vaší lednice? 

Průhledné plastové boxy na potraviny do ledničky jsou skvělá věc. Lednice s nimi prokoukne a vypadá déle uklizená. Ale čím ještě se můžete při organizování lednice řídit? Třeba teplotou jednotlivých částí lednice. Platí, že horní polička lednice je nejteplejší částí, stejně jako přihrádky ve dveřích lednice.

boxy v lednici, Zdroj : Andrey_Popov / Shutterstock

Proto do horní police nikdy neukládejte maso. Pro maso a ryby je vyhrazená spodní police, která je také nejchladnější. Horní polici můžete vyhradit například věcem určeným k rychlé spotřebě. Díky tomu, že je police nahoře, budete mít tyto věci hezky na očích. Vždy při doplňování lednice po nákupu se snažte dopředu vytáhnout všechny věci s blížícím se koncem data spotřeby. 

Zdroje článku: