Učení podle zvěrokruhu: Jak a kde se jednotlivá znamení ráda učí?

Učení podle zvěrokruhu: Jak a kde se jednotlivá znamení ráda učí?
Každý se učí jinak a každému z nás k učení vyhovuje jiné prostředí, atmosféra i nástroje. Právě proto nám naše znamení zvěrokruhu může prozradit, jak se nejlépe soustředit, co používat i čemu se naopak vyhnout obloukem. Pokud tyto metody ještě nepoužíváte, je na čase je vyzkoušet.

Beran

Berani se od přírody rádi učí. Jsou ambiciózní a zvyklí vyhrávat. K učení jsou tedy většinou motivovaní, ale problém mají spíše se soustředěním. Snadno se tedy začnou nudit a po chvíli budou z neustálého biflování otrávení. Je tedy důležité, aby učení propojili i se svými zájmy. Pomoci jim mohou také časté přestávky nebo odměny, které si za úspěšné učení slíbí.

Učení potřebují také zkombinovat s jejich aktivním stylem života. Nejraději tedy budou, když si učebnici stihnou pročíst po cestě autobusem a audioknihu si poslechnou při svém běhu nebo tréninku. Když už si ale musí skutečně sednout nad knížku nebo počítač a chvíli se soustředit, rádi své prostředí mění nebo se učí ve skupině, kde mohou učivo probírat s ostatními.

Býk

Býci jsou od narození spolehliví a dokážou dokončit to, co potřebují. Mají rádi vše naplánované, protože jedině tak vidí, jak mohou všechno své učení stihnout. Jsou trpěliví, a tak jim nevadí nad učebnicemi občas strávit více času, když vědí, že jim to k něčemu bude. Nejvíce jim ale pomáhá si práci rozdělit na menší úkoly a po jednom se s nimi vypořádat.

K soustředění potřebují klid a ticho a nejlépe se jim učí v pohodlném a známém prostředí. Právě proto se často učí na posteli nebo v pohodlném a klidném zákoutí knihovny.

Blíženci

Blíženci jsou zvědaví a rádi se dozvídají nové věci. Nejlépe se jim však učí to, co je baví, a u ostatních předmětů se mohou rychle začít nudit a přestat dávat pozor. I tak se to ale hned doučí, protože informace umí rychle vstřebat. Nejlépe si učivo zapamatují tak, že ho někomu vysvětlí, nebo budou alespoň předstírat, že někoho učí.

Neradi se učí sami a v tichu. Potřebují kolem sebe ruch a společnost, a tak jsou pro ně nejlepší studijní skupiny nebo alespoň kavárny, kde si nepřipadají tak osaměle.

Rak

Raci sice umí být hodně emotivní a citliví, ale v učení jsou spolehliví a jdou si vytrvale za svým. Může jim trvat déle, než si na nové a neznámé téma zvyknou. Potřebují tedy čas, aby se začali soustředit a nejlépe jim to jde ve známém prostředí. Proto se nejraději učí ve svém pokoji, kde se cítí bezpečně.

Pomáhá jim také, když s nimi někdo soucítí. Proto jim mnohem více než učebnice dají videa od studentů nebo zkušenosti jejich známých.

Lev

Lvi se nejlépe učí poslechem. Je to hlavně proto, že jsou společenští a umí druhým naslouchat. Nejvíce se jim tedy vyplatí poslouchat už na hodině a případně si dělat poznámky. Nápomocné jim však mohou být také audioknihy a videa s výkladem. Tématu zkrátka nejvíce porozumí tak, že jim ho někdo vysvětlí.

To jim navíc šetří čas a mohou se tak věnovat všem svým zájmům. Rádi také pomáhají svým spolužákům, kteří látku tak dobře nechápou a umí jim ji jednoduše a pochopitelně vyložit. Právě tím si navíc ověří, že tématu skutečně rozumí.

Panna

Panny tvrdě pracují a jsou patřičně hrdé na své výsledky. Učí se rády, ale potřebují k tomu naprosté ticho. Snadno je totiž něco rozptýlí. Nejlépe se učí pročítáním vlastních poznámek.

Nejdůležitější pro ně však je jejich propracovaný plán, ve kterém mají rozvrhnuté učení na všechny předměty a počítají v něm i s dostatkem času na opakování a domácí úkoly.

Zdroj: Evgeny Atamanenko/ Shutterstock

Váhy

Váhy jsou společenské a rády se učí od ostatních. Učení o samotě se většinou vyhýbají a je pro ně i smysluplnější učit se s lektorem nebo ve skupině. Mají totiž problémy s prokrastinací, a samy se k práci tak rychle nedokopou.

Navíc potřebují názory ostatních, aby si svou prací byly opravdu jisté. Ve škole je více než učení zajímají právě kamarádi a společenský život, a tak je lepší, když je v jejich studiu někdo vede, ať už jde o doučovatele nebo kamaráda.

Štír

Štíři se úmyslně snaží vyhledávat situace, díky kterým si mohu rozšířit obzory. Škola je většinou jejich prioritou a jsou hrdí na své úspěchy. Podobně jako Váhy však mají problémy s prokrastinací a mají sklony vše nechávat na poslední chvíli. Je pro ně tedy důležité se donutit s učením začít a poté už jim to půjde samo.

Měli by tedy vypnout všechno, co by je mohlo vyrušovat a zavřít se někam do ticha, kde jim nezbyde než se začít soustředit na svou práci.

Střelec

Střelci jsou rození objevitelé a badatelé. Rádi poznávají nová místa, ale také získávají jakékoliv informace. Většinou se vše učí do hloubky a vyhledávají si i doplňující informace. Může jim to sice zabrat více času, ale díky tomu si učení užijí a vytvoří si k němu osobní pouto. Právě tak téma navíc mnohem lépe pochopí.

Pomáhá jim proto si učení rozdělit na menší části, aby se každé mohli dostatečně dlouho věnovat.

Kozoroh

Kozorozi jsou inteligentní a snadno pochytí každou informaci. Do školy většinou dělají mnohem více, než se od nich očekává a rádi pomohou spolužákům, kteří v látce stále tápou. Jsou také dobrými vůdci ve skupinových projektech, hlavně díky jejich pohotovosti a schopnosti řídit druhé.

Na učení ale potřebují klid a také funkční plán, a tak se nejlépe učí sami doma.

Vodnář

Vodnáři jsou kreativní a většinou nepostupují tak jako ostatní. Při učení vymýšlí netradiční postupy a metody, ale právě ty jim pomáhají si učivo ukotvit v paměti. Nejefektivněji jim při učení tedy pomáhá jejich představivost, díky které jim informace v hlavě vydrží o něco déle.

Jsou sice hodně nápadité, ale ne vždy mají na učení náladu. Soustředit se ale dokážou jen, když se na to skutečně cítí, a tak by se do toho neměli příliš nutit. Jejich instinkt je k tomu nakonec sám dovede.

Ryby

Ryby na sebe umí být skutečně tvrdé a často se proto zbytečně stresují kvůli nedůležitým testům a úkolům. Se sebou, svou prací či výsledky tedy bývají často nespokojené a snaží se sobě i ostatním něco dokázat alespoň svou pracovitostí. I tak ale bývají zklamané a zbytečně se tak dostávají do svých emotivních stavů a špatných nálad.

Měly by si ale uvědomit, že jejich tvrdá práce se cení, i když jim to tak nemusí připadat. Ostatní si totiž opravdu váží toho, co dělají, i když to nedávají tolik najevo.

Nejlépe se učí samy a vyhovuje jim si učivo často opakovat, protože tak jim téma utkví v paměti i u testu, kdy se často cítí pod tlakem a ve stresu.