Feng-šuej a pět základních prvků

Feng-šuej a pět základních prvků
Feng-šuej neboli vítr a voda je jedním z pěti umění čínské metafyziky a v podstatě se zabývá tím, jak nás ovlivňuje energie našeho prostředí. Správné vyvážení těchto energií nám umožňuje zachovat pozitivní vlivy a odstranit ty negativní.

Feng-šuej je starobylá tradiční čínská metoda, která využívá energetické síly k harmonizaci člověka s jeho okolím. Níže naleznete základní principy a jak je rychle implementovat do svého života.

Pilíře učení Feng-šuej

Jedním ze základních pilířů feng-šuej je systém pěti prvků, který vychází z taoistické filozofie. Tento systém se zabývá přírodními cykly a jejich vzájemnou rovnováhou. Jedná se o pět prvků: zemi, kov, vodu, dřevo a oheň. Každý prvek je spojen s určitými vlastnostmi a také s barvami a tvary, které lze použít jako designové prvky, pokud chcete tyto vlastnosti ve svém domově a životě posílit.

Jedná se o pět prvků: zemi, kov, vodu, dřevo a oheň, zdroj: Sergey Goruppa / Shutterstoc

Země

Země souvisí s péčí o sebe, hranicemi a výživou. Je spojena se zemitými barvami, jako je žlutá, oranžová a hnědá – a také s hranatými tvary a těžkými předměty.

Prvek země můžete do svého domova přidat pomocí čtvercového žlutého koberce nebo pevného obdélníkového stolu.

Kov

Kov má vlastnosti radosti, krásy a přesnosti. Kov představují bílá, šedá a kovová barva a také kruhové tvary.

Chcete-li do svého prostoru přidat kov, zkuste přidat kulatý kovový květináč nebo svítidlo.

Voda

Voda představuje hlubokou moudrost a také naše spojení s ostatními a světem kolem nás. Je spojena s černou, velmi tmavě modrou a zvlněnými tvary.

Vodu můžete do svého domova dodat pomocí vodní fontány nebo uměleckých děl s vodními motivy.

Dřevo

Dřevo souvisí s růstem, léčením a vitalitou. Je zastoupeno zelenou, modrou a tyrkysovou barvou a také vysokými, sloupovitými tvary.

Zelené pokojové rostliny jsou obzvláště skvělým způsobem, jak vnést prvek dřeva do vašeho domova.

S prvkem ohně souvisí také světlo, zdroj: Mordasova Elena / Shutterstock

Oheň

Oheň představuje vášeň, inspiraci a viditelnost. Souvisí s ohnivými barvami jako červená a jasně oranžová – a s trojúhelníkovými tvary.

S prvkem ohně souvisí také světlo. Svítidla jsou skvělým způsobem, jak do svého domova vnést prvek ohně.

Velitelská pozice

Velitelská pozice je jedním z dalších základních pilířů feng-šuej. Je důležité, aby vaše postel, pracovní stůl a sporák měly velitelské postavení, protože každý z těchto předmětů představuje významný aspekt vašeho života. Vaše postel představuje vás, sporák vaše bohatství a zdroje a stůl vaši kariéru a životní cestu.

Chcete-li umístit svou postel, stůl nebo sporák do velitelské pozice, najděte v místnosti takové místo, pro které platí následující: Když sedíte u stolu, ležíte v posteli nebo vaříte, vidíte na dveře, aniž byste s nimi byli přímo v jedné linii (tzn. ne přímo naproti dveřím). Smyslem této pozice je, že máte dobrý výhled na kohokoli nebo cokoli, co by mohlo dveřmi vejít, což vám na podvědomé úrovni pomůže cítit se klidněji. Znamená to také, že si lépe uvědomujete potenciální příležitosti, které by se k vám mohly blížit.