Typy redukčních diet – v čem se liší a kterou si vyberete vy?

Typy redukčních diet – v čem se liší a kterou si vyberete vy?
Redukční diety představují obvykle první krok při snaze zhubnout. Existuje celá řada různých typů vycházejících z konkrétních teoretických principů i praktických zkušeností. Víte, jak tyto diety fungují a jaké jsou výhody jednotlivých postupů?

Základním principem, na němž jsou všechny redukční diety vystavěny, je snížení příjmu kalorií úpravou jídelníčku. Redukční diety jsou aplikovány výhradně v případě, že dotyčný jedinec trpí nadváhou nebo obezitou a slouží k účinnému snížení hmotnosti na normální úroveň (tedy na optimální BMI mezi 18,5 a 24,9).

Jakmile se vaše hmotnost dostane na standardní úroveň, je vhodné zavést běžný stravovací program založený na pestré a vyvážené zdravé stravě doplněné dostatečným pohybem.

Jednotlivé typy redukčních diet se mezi sebou liší především způsobem, jakým tělo získává živiny, tzn. potravinami, které jsou doporučovány ke konzumaci, jejich množstvím a úpravou. Klasická redukční dieta tak spočívá především v počítání kalorií, existují však ještě další typy, které (pokud jsou správně aplikovány) mohou výrazně urychlit proces redukce hmotnosti. Zde jsou uvedeny ty, které se v poslední době dostávají na přední příčky popularity.

Ovoce, zelenina, nízkotučné výrobky, Zdroj: margouillat photo / Shutterstock

Mechanismus redukční diety a její typy

Redukční diety spočívají v postupném snižování denního příjmu kalorií, což ovšem neznamená pouze zmenšování porcí, ale také odlišné složení stravy. Jídelníček při redukční dietě se zaměřuje na složité cukry, bílkoviny a vlákninu, tedy energeticky bohaté potraviny, jejichž zpracování ovšem trvá delší dobu a vyžaduje vyšší nároky na metabolismus, jenž je podporován zvýšenou fyzickou aktivitou. Mechanismus diet tak vychází z tzv. kalorického deficitu (tedy výdeje převyšujícího příjem) – standardně je tedy cílem dosáhnout kompletní vyšší spotřeby energie, než kolik jí člověk získá z jídla. V současné době jsou nejčastěji uplatňovány následující typy redukčních diet:

  • nízkosacharidová dieta (low carb) – odbourává sacharidy ze stravy a zaměřuje se na potraviny obsahující především proteiny (bílkoviny)
  • keto dieta – je založená na redukci příjmu uhlohydrátů a zvýšeném příjmu bílkovin, jejichž množství pomáhá doplňovat speciální produkty
  • paleo dieta – doporučuje pouze konzumaci potravin, které typově odpovídají stravě pravěkých lidí (lovců a sběračů), jedná se převážně o libové maso, zeleninu, ovoce, ořechy a semena
  • nízkotučná dieta – zaměřuje se na konzumaci potravin s nízkým obsahem tuku (ovoce, zelenina, nízkotučné výrobky, libové maso)
  • vegetariánská (veganská) dieta – vyřazuje z jídelníčku maso, případně i mléčné produkty a vejce

Jednotlivé typy redukčních diet se liší především ve složení jídelníčku, resp. ve způsobu, jakým je získáváno dané množství kalorií. Jejich efekt je ovšem v horizontu aplikace, jež by měla odpovídat pouze několika týdnům, během nichž je dosaženo potřebné redukce hmotnosti, stejný. Také proto je doporučováno vždy si vybírat takový typ, který vám bude vyhovovat a budete schopni jej bez větších obtíží dodržovat – ideální je se vždy poradit s výživovým poradcem.

 

Zdroje: