Jaký typ osobnosti byste měli hledat, aby vám to klapalo?

Jaký typ osobnosti byste měli hledat, aby vám to klapalo?
Hodně se mluví o tom, že protiklady se přitahují, a všichni známe alespoň jeden z těchto párů, kterým vztah funguje i přes velké rozdíly. Ale je pravda, že se protiklady přitahují?

Je to klasický příběh podivného páru: Ona žije večírky, zatímco on se vymluví na jakýkoli předčasný odchod. On je pořádkumilovný a puntičkářský, zatímco ona nechává mléko na lince a oblečení na podlaze. On je realista, ona má fantazii; on je z Marsu, ona z Venuše. A co je důležitější, co vytváří nejúspěšnější vztah:⁠ Podnětný protiklad? Anebo uklidňující spřízněná duše?

Zajímá vás, který typ osobnosti se k vám nejlépe hodí?

Odpověď na tuto otázku se snažilo najít mnoho vědců, ale některé z nejzajímavějších studií využívaly test MBTI ke zkoumání toho, zda se některé osobnostní typy k sobě hodí více než jiné. Pro nezasvěcené: MBTI předpokládá, že naše zásadní rozdíly v myšlení, rozhodování a organizaci života lze pochopit na základě našich preferencí ve čtyřech klíčových oblastech:

  • Extraverze/Introverze: Tato dimenze se týká toho, kam soustředíte pozornost a kam čerpáte energii. Extraverti se zaměřují na vnější svět a ostatní lidi a energii jim dodávají vnější podněty a interakce s ostatními. Introverti jsou více zaměřeni na svůj vnitřní svět, myšlenky, nápady a pocity a energii získávají z času stráveného o samotě nebo tichým rozjímáním.
  • Vnímání/intuice: Tato dimenze se týká toho, jak nejraději přijímáte informace. Senzibilové shromažďují informace velmi konkrétním, na detaily zaměřeným a věcným způsobem. Mají tendenci být praktičtí a orientovaní na přítomný okamžik. Intuitivní lidé mají tendenci vnímat více abstraktně a mají sklon přemýšlet spíše o smyslu, souvislostech a možnostech. Intuitivní lidé mají často více představivosti než realistického myšlení.
  • Myšlení/cítění: Tato dimenze se týká toho, jak se nejraději rozhodujete. Myslitelé dávají přednost rozhodnutím, která jsou založena na faktech nebo údajích, a rádi věci logicky zdůvodňují. Cítící preferují rozhodnutí, která jsou v souladu s jejich hodnotami a pomáhají budovat harmonické vztahy.
  • Posuzování/vnímání: Tato dimenze se týká toho, jak si nejraději organizujete svůj život. Soudní lidé dávají přednost struktuře, rozvrhům a plánům. Mají rádi jasná očekávání a pociťují úspěch při plnění úkolů. Vnímající dávají přednost otevřené, spontánní a flexibilní existenci. Mají rádi pocit, že jejich možnosti jsou otevřené a že mají k dispozici mnoho možností.

Systém osobnostních typů MBTI je nejpopulárnější a nejrozšířenější na světě, a tak není divu, že se vědci (a široká veřejnost!) zajímají o to, zda bychom mohli využít své osobnostní typy k nalezení ideálního partnera. Bohužel souvislost mezi typem osobnosti a kompatibilitou je složitá a neexistuje žádný jednoduchý systém, jak předpovědět, ke komu se budete hodit.

Systém MBTI, Zdroj: Mininyx Doodle / Shutterstock

Přestože najít ideálního partnera není tak jednoduché, výzkum osobnosti poukázal na některé zajímavé poznatky, které mohou zvýšit vaše šance na nalezení vztahového štěstí.

Výzkumy analyzující spokojenost párů zjistily, že nejdůležitějšími faktory spojenými se šťastnými páry jsou ty, které známe odjakživa: dobrá komunikace, společné hodnoty a zájmy a schopnost řešit neshody v klidu a otevřeně.

Když však vědci osobnostní typy několika stovek párů, zjistili, že čím více typových preferencí měl pár společných, tím spokojenější byl se svou komunikací. I když se protiklady mohou přitahovat, zdá se, že je snazší udržet vztah s někým, kdo je podobný vám.

Výzkumníci také zjistili, že některé typové preference jsou při určování kompatibility důležitější než jiné a že u některých typů je obzvláště pravděpodobné, že se dostanou do střetu. Zdá se, že klíčovou roli v přitažlivosti hraje škála Vnímání/Intuice. Studie zjistily, že lidé mají tendenci být přitahováni k partnerům, kteří sdílejí jejich preference na této škále.

Zdroje článku: