Tygři – dobré zprávy o těchto majestátních kočkách, konečně se lepší jejich stav

Tygři – dobré zprávy o těchto majestátních kočkách, konečně se lepší jejich stav
Tygr je největší kočkovitá šelma na světě, přesto ho jeho velikost a síla nedokázala zachránit před člověkem. Dlouho klesaly počty volně žijících tygrů, některé druhy dokonce vyhynuly. Záchranná organizace WWF ale dokázala tento negativní trend včas zastavit a zachránit tím tyto krásné šelmy.

Tygr, král šelem

I když se obecně říká, že lev je král džungle, pravdou je, že lev by měl být spíše král savany. Zaprvé v džungli nežije a zadruhé tam panuje tygr. Největší kočkovitá šelma na světě se pohybuje po celé Asie a 5 z aktuálně ještě 6 žijících druhů bloudí v tropických deštných lesích.

Největším druhem je ale jediný, kterého nepotkáme v roští asijských džunglí, a to tygr ussurijský, aneb tygr sibiřský. Tato někdy až 380 kilo těžká kočka žije v těch nejchladnějších místech Ruska, úplně na severovýchodě státu. Výška v kohoutku bezmála dosahuje 140 cm, rekordní jedinec měřil 152 cm. Nejmenší druh, tygr sumaterský, žije jako endemit na ostrově Sumatra. On váží maximálně 180 kg a dosahuje výšky kohoutku zhruba 100 cm.

Tygr, král šelem, Zdroj: Ondrej Prosicky / Shutterstock

Tygři jsou aktivní lovci a samotáři, nedělá jim problém ulovit jeleny, antilopy či buvoly, tygr sibiřský dokáže ulovit i medvěda. Ostatní druhy jsou tygr indický (nejpočetnější, u něj najdeme i bílou formu), tygr malajský, tygr indočínský a tygr čínský, vyhynulý jsou tygr balijský, tygr jávský a tygr turanský.

Ohrožení a záchrana

Stačilo pár let po objevení a už patřil tygr mezi ohrožené druhy. V dnešní době je dokonce kriticky ohrožený.

Intensivní lov kvůli kůži, zubům a kostem (které se používali a stále používají v čínské medicíně jako „zázračné léky“) a postupné ničení přirozeného prostředí decimovalo počet volně žijících tygrů z několika set tisíc na pouhých 3500.

Organizace na záchranu zvířat WWF poté nastartovala záchranu tygrů. Ilegální lov byl ohlídán a několik tisíc kilometrů čtverečných lesu zachráněn. Hlavně rezervace v Indii, v Bangladeši a v Číně pomohlo zpomalit zbytečné zabíjení majestátních koček, což se i prokazuje na počtech aktuálně žijících tygrů ve volné přírodě: číslo vstouplo na začátku tohoto roku na něco přes 6000.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.worldwildlife.org