Zábavné jarní tvoření pro rodiny s dětmi: Semínkové bomby, mandaly a jiné pokusy

Zábavné jarní tvoření pro rodiny s dětmi: Semínkové bomby, mandaly a jiné pokusy
Zahrajte si s dětmi na Popelku, zkoumejte klíčivost různých semínek nebo si společně uplácejte semínkové bomby. Probudíte své smysly a rozvinete v dětech cit pro život rostlin.

Třídění a pozorování semínek

Smíchejte dětem všechna semínka jako jsou slunečnice (ve slupce), lněná semínka, kukuřice, fazole, hrách, sezam a chia semínka a vyzvěte je, aby je roztřídíly do jednotlivých mističek. Třídit mohou nejen podle druhu, ale rozlišovat lze také podle barev či velikosti.  Potom společně určete druh podle předem připravených obrázků. Ukažte dětem, která semínka můžeme ochutnat a která se musí namáčet a vařit. Můžete také pozorovat, které semínko začne klíčit jako první. Pro každé semínko si připravte ideálně květináček (ale stačí i skořápka od vajíčka) s výsevní hlínou nebo misku s navlhčenou vatou, umístěte je na světlo a několikrát denně semínko vlhčete. Starším dětem můžete aktivitu zpestřit soutěží o nejlepší tip.

Zdroj: Autor: Inna Dodor / Shutterstock

Semínková mandala

Ukažte si mandaly, které najdete v přírodě, v zamrzlé kaluži, na pařezu, v rozkrojeném jablku nebo citronu, v rozpůleném oříšku. Sami si potom podobnou mandalu vyrobte z různých semínek, které najdete ve spižírně. Kombinujte velikosti, barvy a tvary semen. Velice hezky spolu působí například bílé fazole s červenou čočkou a zeleným hrachem. 

Na výrobu semínkových bomb vám stačí jakákoliv drobná snadno klíčící semínka.

Semínkové bomby

Na výrobu semínkových bomb vám stačí jakákoliv drobná snadno klíčící semínka, např. měsíček zahradní, chrpa polní, aksamitník, mák či lichořeřišnice. Potom budete potřebovat kompostovou nebo výsevní hlínu, jíl, recyklovaný papír a vodu. Namočte si papír a do něj vsypte vybraná semínka, hmotu obalte navlhčeným jílem a vymodelujte kouli. Semínkovou bombu na závěr obalte v kompostu a vložte například do plata od vajíček, kde ji nechte zcela vyschnout. Zcela vyschlé bomby za teplého a vlhkého počasí (nejlépe koncem dubna) rozházejte na holých místech, kde chybí zeleň, a pozorujte, jak během několika týdnů místo rozveselí.

Zdroj: autorský text